Tiruri în Zona Demilitarizată: Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud au încălcat armistiţiul (comandamentul ONU)

Tiruri în Zona Demilitarizată: Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud au încălcat armistiţiul (comandamentul ONU)

Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud au încălcat acordul de încetare a focului la graniţa comună în cursul incidentului survenit la 3 mai, când a avut loc un schimb de focuri între militari din cele două ţări, a anunţat marţi Comandamentul trupelor ONU (UNC), condus de SUA, transmit Reuters şi Yonhap.

O echipă specială multinaţională de anchetă a UNC a conchis că militari din amândouă ţările au încălcat armistiţiul care datează de la sfârşitul războiului din Coreea dintre 1950 şi 1953, încheiat fără un acord de pace. UNC, condus de un general american, supervizează activităţile din Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, aflate încă tehnic în război.

Potrivit UNC, soldaţi de la un post nord-coreean din DMZ au încălcat armistiţiul prin lansarea a patru tiruri cu muniţie de 14,5 mm asupra unui post al UNC din partea sudică a Liniei de demarcaţie militară (MDL) care divizează DMZ.

Oficiali sud-coreeni şi americani au apreciat că a fost vorba de un accident, dar UNC a afirmat că "ancheta nu a putut stabili exact dacă cele patru tiruri au fost lansate intenţionat sau din greşeală".

Oficiali militari nord-coreeni nu au furnizat un răspuns oficial la întrebările adresate de anchetatori legate de incident, menţionează comunicatul UNC. Phenianul nu a comentat public incidentul.

Armistiţiul a fost încălcat şi de soldaţi sud-coreeni, care au lansat două tiruri în direcţia Coreei de Nord, o jumătate de oră mai târziu, a conchis UNC.

Ministerul sud-coreean al Apărării a comunicat că regretă cele constatate de UNC şi că rolul Coreei de Nord nu a fost anchetat în profunzime.

Armata sud-coreeană a urmat procedura corectă în ce priveşte răspunsul la tiruri, a asigurat un comunicat al ministerului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria