Tismăneanu: Îmi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi dureros pe care l-am postat

Tismăneanu: Îmi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi dureros pe care l-am postat

Profesorul Vladimir Tismăneanu şi-a cerut scuze pentru postarea de pe Facebook, menţionând că nu s-a gândit "profund" la implicaţiile rasiste şi este deschis să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pentru combaterea urii, intoleranţei şi bigotismului.

"După ce am petrecut ore reflectând, aş dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi, cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri. Deşi nu m-am gândit profund la implicaţiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama l-am şters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări şi să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăţa din asta", a scris Tismăneanu pe Facebook.

El a menţionat că este deschis să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pentru combaterea urii, intoleranţei şi bigotismului.

"Ştiu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun şi asta e dreptul lor. Ştiu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o. Acestea fiind spuse, sunt deschis să lucrez cu cei care activează în comunitatea romilor despre cum să combatem ura, intoleranţa şi bigotismul. De asemenea, înţeleg că nu mi se datorează nimic din toate astea. Aşa cum am spus, voi învăţa din această greşeală şi sper că reacţia le-a arătat şi altora că genul ăsta de glume nu sunt amuzante şi sunt dureroase pentru mulţi. În ceea ce mă priveşte, intenţionez să continui să petrec Pesahul reflectând. Luni, revin la activităţile mele obişnuite. Mulţumesc celor care au scris pentru a-mi apăra reputaţia, precum şi celor care au fost critici cu bună-credinţă", a adăugat Tismăneanu.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va autosesiza în cazul unei postări pe Facebook a lui Vladimir Tismăneanu, dacă nu vor exista plângeri în acest sens, a anunţat sâmbătă pe Facebook preşedintele CNCD, Asztalos Csaba . De asemenea, Institutul "Elie Wiesel" a solicitat scuze din partea scriitorului.

"Cazul Tismăneanu. În situaţia, puţin probabilă, în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniţia procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speţa la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde domnul Tismăneanu este profesor. Vom solicita Universităţii Maryland să se pronunţe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică şi nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizaţională, academică", a afirmat Asztalos Csaba.

"Aseară în mediul online. Rasism în elita culturii! Astăzi, cetăţenii României aşteaptă de la Denisa Comănescu (Raftul Denisei) şi Vladimir Tismăneanu (University of Maryland), cel puţin, scuzele dumneavoastră!", este mesajul publicat pe pagina oficială a Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel".

Respectivul mesaj este însoţit de o captură de ecran de pe pagina de Facebook a lui Vladimir Tismăneanu, cu o fotografie, distribuită de la Denisa Comănescu. Este vorba despre o fotografie cu ciori pe un gard, însoţită de textul: "Aeroportul Ţăndărei. Toate zborurile sunt anulate". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”