Toader (SindFisc): Angajații Fiscului ar putea deschide un conflict de muncă dacă problemele nu le sunt rezolvate

Toader (SindFisc): Angajații Fiscului ar putea deschide un conflict de muncă dacă problemele nu le sunt rezolvate

Angajații Fiscului iau în calcul declanșarea unui conflict de muncă, dacă situația cu care se confruntă la ora actuală inspectorii din Agenția Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu se va rezolva, a atenționat, joi, Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice (SindFISC), într-o declarație pentru AGERPRES.

Potrivit sindicatelor, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor refuza să mai lucreze în zilele de sâmbătă și duminică, din cauza faptului că nu li se plătesc orele suplimentare, dar și pentru că a fost diminuat cu circa 20% sporul de stres. De asemenea, în urma aplicării Legii Salarizării, aceștia susțin că nu au fost reîncadrați în funcții de stat.

"O mare parte din așteptările pe care le aveau (angajații din Finanțe, n.r.) nu se concretizează nici anul acesta, nici la începutul anului viitor, dacă vorbim de cei de la Finanțele Publice. În plus, sunt cei de la Direcția Antifraudă Fiscală, care datorită schimbării legislației, în ceea ce privește plata orelor suplimentare, sau a orelor prestate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, plus noaptea, apare o decalare a plății acestora", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Liviu Toader, președintele SindFisc.

De asemenea, acesta a susținut că orele lucrate în luna iulie vor fi vizibile pe fluturașul de salariu abia în septembrie.

"Dacă până acum se puteau plăti de la lună la lună, adică luna asta se lucra, nu se puteau lua libere, iar luna viitoare apăreau pe ștatul de plată, odată cu noua lege a salarizării, cu intrarea în vigoare, acest termen curge după cele 60 de zile menționate în lege, astfel încât orele lucrate în luna iulie vor apărea abia pe fluturașul din luna septembrie, iar aici e un oarecare disconfort, pentru că acestea ajungeau, cel puțin la Direcția Antifraudă, undeva la aproape 1.000 de lei lunar, bani care erau folosiți, în principal, pentru achitarea chiriilor. În regiune sunt colegi care sunt stau cu chirie și sunt la distanțe de sute de kilometri", a explicat Toader.

Întrebat ce vor face angajații din Finanțe în situația în care aceștia nu își vor primi drepturile, acesta a răspuns că vor începe consultări, dar nu este exclusă și varianta declanșării unui conflict de muncă sau a unor proteste spontane din partea angajaților de la Fisc.

"După consultarea oamenilor din teritoriu, vom hotărî ce se va face. Probabil că se va deschise și un conflict de muncă, vor fi probabil... Vine toamna și vor fi proteste, posibil să fie și mișcări necontrolate spontane ale angajaților, fără a fi ele organizate într-un fel sau altul de sindicate", a adăugat președintele SindFisc.

La jumătatea lunii mai, Sindicatul Național Finanțe Publice (SindFISC) a solicitat grilă de salarizare separată pentru finanțiști, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și ANAF sunt instituțiile care asigură siguranța națională financiară a României.

"Sindicatul Național Finanțe Publice — SindFISC, organizație sindicală specializată în reprezentarea funcționarilor din cadrul sistemului instituțional al MFP (Ministerul Finanțelor Publice, n.r.), solicită în continuare factorilor responsabili în elaborarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice grilă de salarizare separată pentru finanțiști, în concordanță cu complexitatea și importanța socială a muncii prestate, subliniind faptul că MFP/ANAF este principala instituție care asigură siguranța națională financiară a României", se arata într-un comunicat de presă al organizației sindicale.

Sindicaliștii din Finanțe au solicitat atunci ca angajații Fiscului să fie plătiți cu sume similare angajaților responsabili de atragerea fondurilor europene din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Angajații din Finanțe au declanșat în zilele de 15 și 16 mai 2017 proteste spontane la nivel întregii țări, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

4 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

5 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră