Toader - sesizare CCR: Nu am acţionat în nume personal; am făcut-o şi o voi face în numele Guvernului

Toader - sesizare CCR: Nu am acţionat în nume personal; am făcut-o şi o voi face în numele Guvernului

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri, că decizia de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu reprezintă o iniţiativă personală, ci una în numele Guvernului din care face parte.

Toader a făcut precizarea, după ce a participat la un eveniment organizat de ASE, fiind întrebat de ziarişti cum comentează o declaraţie a preşedintelui Iohannis, care a spus că ministrul Justiţiei "este personal nemulţumit", deoarece nu i s-a acceptat solicitarea de revocare.

"Dacă v-a spus dânsul, eu pot să-l contrazic pe dumnealui? Preşedintele republicii întotdeauna cred că are dreptate, nu? Eu nu am acţionat în nume personal şi asta pot să v-o spun dumneavoastră şi poate să audă oricine. Eu mă comport ca ministru al Justiţiei, în numele ministerului pe care îl coordonez, şi făcând parte, în acelaşi timp, din Guvernul alianţei de la guvernare. Prin urmare, este absolut exclusă această ipoteză, pentru că nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal. Ca argument, nu cred că doamna prim-ministru, nu cred că alianţa de la putere ar da curs solicitării mele în nume personal. Am făcut-o şi o voi face în numele Guvernului", a explicat Tudorel Toader.

Întrebat la ce se aşteaptă după sesizarea CCR, ministrul Justiţiei a răspuns că instanţa constituţională va judeca "în favoarea statului de drept".

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că nu există "niciun conflict şi niciun temei" pentru sesizarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei sale de nerevocare a procurorului-şef al DNA.

"După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitare a avizului CSM şi în final decizia mea, legislaţia în vigoare în materie a fost respectată 100%, iar, după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Nu există niciun temei", a spus şeful statului.

El a subliniat că, din punctul său de vedere, procedura s-a finalizat.

"Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorbă de aşa ceva. Personal, cred că putem să înţelegem că ministrul este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea, dar de acolo până la un conflict constituţional este cale lungă. Repet, nu există niciun conflict între preşedinte şi Guvern şi nu există absolut, dar absolut niciun temei pentru o sesizare a CCR. Ce să sesizeze sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune unde legea îmi spune expres că eu pot să fiu de acord sau să fiu în dezacord. Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz. Din punctul meu de vedere, procedura s-a finalizat", a arătat Iohannis. AGERPRES/(A - autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...