Toader: Am avansat propunerea ca Inspecția Judiciară să fie autonomă, nici la CSM, nici la MJ

Toader: Am avansat propunerea ca Inspecția Judiciară să fie autonomă, nici la CSM, nici la MJ

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat vineri că a propus în urmă cu două zile ca Inspecția Judiciară "să nu fie sub nicio umbrelă", nici la Consiliul Superior al Magistraturii, nici la MJ, însă nimeni nu a spus dacă este bine sau nu.

"Sistemul nostru juridic e pe sistem francez. Și în Franța, Inspecția Judiciară e la Ministerul Justiției și în Italia la fel și în alte țări la fel. Autonomia Inspecției Judiciare vă asigur că va fi consolidată, indiferent dacă trece la MJ sau rămâne la CSM. Indiferent unde este, consolidarea va urma aceleași trepte. Inspecția Judiciară a ridicat și în spațiul public problema subordonării față de cei pe care îi controlează. Că aici este problema. CSM îi face regulamentul și Inspecția Judiciară verifică judecătorii și procurorii. Miercuri, avansam și o altă propunere, o altă formulă, dar nu am văzut pe nimeni să spună că e bine sau nu, ca Inspecția Judiciară să nu fie sub nicio umbrelă, nici a CSM, nici a MJ, să fie o entitate autonomă, ca un corp de control în ghilimele, care verifică, să rămână autonomă, dar cu aceleași competențe, să aibă buget propriu, sediu, propriu, angajați proprii, competențe proprii și să răspundă pentru ceea ce face", a spus Toader.

Declarația vine după ce asociațiile profesionale ale magistraților și reprezentanți ai societății civile au criticat propunerea anunțată miercuri de Tudorel Toader privind trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției.

AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...