Toader, despre amnistie şi graţiere: Guvernul poate să adopte OUG, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate

Toader, despre amnistie şi graţiere: Guvernul poate să adopte OUG, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, la Antena 3, referindu-se la amnistie şi graţiere, că Guvernul poate să adopte o ordonanţă de urgenţă, însă Parlamentul trebuie să fie în activitate.

Prezent miercuri la Antena 3, Tudorel Toader a fost întrebat în ce condiţii poate adopta Guvernul o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

"Poziţia mea este în acord cu exigenţele constituţionale. Regimul pedepselor şi infracţiunilor se stabileşte prin lege organică. Spune art.115 din Constituţie că Guvernul poate fi legiuitor delegat, poate să adopte OUG, chiar dacă e vorba inclusiv de pedepse, infracţiuni, amnistie şi graţiere, ordonanţă de urgenţă care la rândul ei trebuie să îndeplinească nişte cerinţe: să fie depusă la secretarii celor două Camere, să fie publicată în Monitor, îşi produce efectul chiar din ziua publicării, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate. Dacă nu, pe secretarii celor două Camere nu i-ai găsi unde se depune ordonanţa. Prin urmare, v-am descris procedurile constituţionale. Poziţia mea este şi va fi în acord cu Constituţia. La Ministerul Justiţiei nu a fost şi nu este niciun proiect de astfel de act normativ şi nici măcar o dezbatere pe această temă", a spus Tudorel Toader. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…