Toader, despre amnistie şi graţiere: Guvernul poate să adopte OUG, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate

Toader, despre amnistie şi graţiere: Guvernul poate să adopte OUG, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, la Antena 3, referindu-se la amnistie şi graţiere, că Guvernul poate să adopte o ordonanţă de urgenţă, însă Parlamentul trebuie să fie în activitate.

Prezent miercuri la Antena 3, Tudorel Toader a fost întrebat în ce condiţii poate adopta Guvernul o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

"Poziţia mea este în acord cu exigenţele constituţionale. Regimul pedepselor şi infracţiunilor se stabileşte prin lege organică. Spune art.115 din Constituţie că Guvernul poate fi legiuitor delegat, poate să adopte OUG, chiar dacă e vorba inclusiv de pedepse, infracţiuni, amnistie şi graţiere, ordonanţă de urgenţă care la rândul ei trebuie să îndeplinească nişte cerinţe: să fie depusă la secretarii celor două Camere, să fie publicată în Monitor, îşi produce efectul chiar din ziua publicării, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate. Dacă nu, pe secretarii celor două Camere nu i-ai găsi unde se depune ordonanţa. Prin urmare, v-am descris procedurile constituţionale. Poziţia mea este şi va fi în acord cu Constituţia. La Ministerul Justiţiei nu a fost şi nu este niciun proiect de astfel de act normativ şi nici măcar o dezbatere pe această temă", a spus Tudorel Toader. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”