Toader: Ministerul Justiției a întocmit punctul de vedere privind excepția de neconstituționalitate invocată de Bombonica Prodana

Toader: Ministerul Justiției a întocmit punctul de vedere privind excepția de neconstituționalitate invocată de Bombonica Prodana

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat joi că o direcție din cadrul ministerului pe care îl conduce a întocmit punctul de vedere al Guvernului în ceea ce privește excepția de neconstituționalitate referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu, invocată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor la DGASPC Teleorman.

Întrebat dacă punctul de vedere al Guvernului privind excepția de neconstituționalitate invocată de Bombonica Prodana a fost întocmit de Ministerul Justiției, Tudorel Toader a răspuns: "Da. (...) De către colegii noștri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcție care se ocupă cu așa ceva".

Ministrul Justiției a explicat ipotezele privind admisibilitatea excepțiilor de neconstituționalitate referitoare la abuzul în serviciu.

"O ipoteză care a fost rezolvată de CCR prin Decizia 405. Există o jurisprudență și, după lege, după articolul 29 din Legea 47, că, atunci când o problemă de drept e rezolvată de Curtea Constituțională a României (CCR) prin admiterea excepției, ori de câte ori vine altcineva și critică același text de lege din aceeași perspectivă, excepția devine inadmisibilă. Prin urmare, prin Decizia 405, CCR a admis excepția de neconstituționalitate cu privire la sintagma 'îndeplinește în mod defectuos'. Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă, un autor de excepție critică aceeași lege, același articol din altă perspectivă, cum este de exemplu în cazul la care faceți referire, atunci nu mai este competența nici a Ministerul Justiției, nici a Guvernului, este competența exclusivă a CCR. Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR care va stabili că trebuie sau că nu trebuie", a spus Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului.

La sfârșitul lunii martie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis cererea invocată de Bombonica Prodana privind sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.

Excepția de neconstituționalitate se referă la dispozițiile art.248 Cod penal anterior, corespondent în art. 297 alin.1 noul Cod penal și art. 132 din Legea nr.78/2000.

Avocatul Toni Neacșu, cel care o apără pe Bombonica Prodana, a explicat că dorește ca CCR să se pronunțe asupra stabilirii unui prag valoric, sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune.

Bombonica Prodana a fost trimisă în judecată de DNA cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, la data comiterii faptei aceasta fiind coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman.

În același dosar, a fost trimis în judecată și Liviu Dragnea, care este acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

4 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

5 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska