Toader: Nu m-a suprins refuzul preşedintelui cu privire la candidaţii pentru DNA şi DIICOT, m-a surprins motivarea

Toader: Nu m-a suprins refuzul preşedintelui cu privire la candidaţii pentru DNA şi DIICOT, m-a surprins motivarea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu l-a surprins refuzul din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la cei cinci candidaţi la funcţii de conducere în DNA şi DIICOT, în schimb a fost surprins de motivarea acestor respingeri.

"Pe mine nu m-a surprins refuzul, după cum nu m-a surprins nici avizul negativ din partea CSM pentru revocarea procurorului general. Nu am fost foarte surprins de refuzul preşedintelui, dar, sigur, am fost surprins de motivarea, justificarea acestor respingeri, că sunt cinci. Preşedintele a vrut să meargă pe argumente de legalitate, că aşa îi dă voie legea, dar, după părerea mea, le-a greşit şi o să spun de ce. Pentru că a scris, nu a scris preşedintele, cineva de acolo, pe o pagină, nici pagina nu era toată ocupată, cam trei sferturi, adică se repetă - să schimbi doar numele şi nu ştiu ce acolo, că opţiunea e aceeaşi, şi în final spune că dosarul nu a avut între piesele lui şi răspunsul de la CNSAS precum că respectivii candidaţi nu au fost colaboratori ai fostei Securităţi", a explicat Toader, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că obligaţia de verificare la CNSAS nu îi revine preşedintelui, potrivit unui articol din Legea 303/2004, ci revine Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform ministrului, CNSAS ar trebui să răspundă în 15 zile, iar dacă nu o face există declaraţia anuală pe care magistraţii o dau pe propria răspundere.

"Nu poţi să reproşezi unuia ce a făcut sau ce nu a făcut altul", a spus Toader.

"Cu foarte puţin timp în urmă am propus procurorul-şef pentru DIICOT. Nu a întrebat preşedintele de declaraţia, de relaţiile de la CNSAS, că a fost sau nu a fost. Atunci îţi pui întrebarea, cum stăm cu egalitatea, cu acelaşi standard de evaluare, de verificare? Sau folosim chiar şi la nivelul ăsta un dublu standard?", a arătat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, Administraţia Prezidenţială precizează că, în luna octombrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis şefului statului următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcţii de conducere:

* Adina Florea - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

* Florena-Esther Sterschi - pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

* Elena Giorgiana Hosu - pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

* Iuliana Nedelcu - pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

* Antonia-Eleonora Constantin - pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul Justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", a precizat Administraţia Prezidenţială. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN