Toader: O echipă a Ministerului Justiției lucrează la un draft la proiectului de lege privind Inspecția Judiciară

Toader: O echipă a Ministerului Justiției lucrează la un draft la proiectului de lege privind Inspecția Judiciară

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, miercuri, că a ales varianta ca Inspecția Judiciară să fie o instituție autonomă deoarece există o incompatibilitate în relația dintre "controlor și controlat", menționând că o echipă din minister lucrează la draftul legii referitoare la această instituție.

"Pe data de 23 august, când se făceau șase luni de la numirea ca ministru, (...) am spus cu privire la Inspecția Judiciară că sunt trei variante: (...) de a rămâne la CSM, de a trece la Ministerul Justiției, dar, spuneam atunci, să nu uităm și a treia variantă ca Inspecția Judiciară să-și sporească autonomia să treacă, precum la italieni, să devină o instituție absolut autonomă pe baza unei legi speciale care să reglementeze această trecere și această autonomizare", a declarat Toader, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a susținut că există o incompatibilitate în relația dintre "controlor și controlat".

"De ce am mers pe această variantă? Ce s-a întâmplat de atunci? S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus că este o incompatibilitate între relația aceasta dintre controlor și controlat, CSM care face regulamentul Inspecției Judiciare, Inspecția Judiciară care verifică procurorii, judecătorii, iar CSM aprobă raportul Inspecției Judiciare. Prin urmare, tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raporturile dintre Inspecția Judiciară și CSM, Inspecția Judiciară și entitățile pe care le-a controlat, a făcut auditul acela de fond, nu a făcut decât să valideze ceea ce la nivel de principiu am enunțat la 23 august. Acesta este motivul pentru care în forma finală a proiectului de lege am propus ca în termen de șase luni, prin lege specială, Inspecția Judiciară să fie reglementată ca instituție autonomă independentă, să-și îndeplinească misiunea constituțională pe care o are", a adăugat Toader.

El a spus că o echipă a Ministerului Justiției lucrează la un draft al proiectului de lege pe această temă.

"Avem o echipă la Ministerul Justiției care lucrează, se documentează pe modelele din țările cu democrație consolidată. Prin urmare, acum se lucrează la minister, vom vedea variantele posibile și, în momentul în care se structurează o anumită opțiune, vă vom prezenta", a explicat Toader.

Ministrul Justiției a prezentat comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a Legilor Justiției.

AGERPRES/(A — autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”