Toader solicită urgentarea procedurilor privind înfiinţarea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor

Toader solicită urgentarea procedurilor privind înfiinţarea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, joi, procurorului general Augustin Lazăr şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să urgenteze procedurile de selecţie şi numire a procurorilor în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

"Vreau să fac un apel la dumneavoastră (membri CSM - n.r.) şi la procurorul general şi la Secţia de procurori a CSM ca să urgentaţi procedurile de selecţie, de semnare, numire a procurorilor din viitoarea secţie specială de anchetă a posibilelor fapte comise de către magistraţi. Noi ştim anumite formule prin care se încearcă neoperaţionalizarea unei prevederi legale. Exprim speranţa că nu se va ajunge în acest sens la acest rezultat, că nu vom depăşi termenul de 23 octombrie fără ca secţia să fie operaţională, sigur, cu prealabila selecţie a procurorilor de execuţie şi a şefului de secţie", a declarat Tudorel Toader, în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM.

El a adăugat că are încredere în vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, pentru a face demersurile ca până pe 23 octombrie secţia să fie operaţională.

"Prin urmare, închei acest punct solicitându-vă la modul destul de ferm ca să puneţi în aplicare dispoziţiile legale, Secţia şi CSM-ul în întregul lui, să operaţionalizaţi, să operaţionalizăm această secţie. Nu cumva să se ajungă la data de 23 octombrie să ni se spună: asta e, ba unu' n-a venit, ba unu' n-a înţeles regulamentul şi în felul astă amânăm. Să nu se spună: asta e! Lăsăm lucrurile aşa cum sunt, să rămână de competenţa DNA-ului. Şi eu am încredere că dumneavoastră, ca preşedinte de secţie, ca vicepreşedinte de CSM, veţi face demersurile pentru soluţionarea acestui demers", a spus Toader.

Pe 20 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Principala prevedere a legii este înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor în cadrul Parchetului General.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile", se arată în lege.

"Secţia începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională", mai prevede legea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”