Țoiu (Ministerul Muncii): Există intenția ca în patru ani să închidem jumătate din centrele de plasament clasice

Țoiu (Ministerul Muncii): Există intenția ca în patru ani să închidem jumătate din centrele de plasament clasice

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Oana Țoiu a declarat miercuri că există intenția ca în următorii patru ani să fie închise mai mult de jumătate din centrele de plasament de tip clasic, subliniind că acest lucru nu se poate realiza înaintea identificării unor alternative.

"În momentul acesta intenția e ca în următorii patru ani să închidem mai mult de jumătate din centrele rezidențiale tipice pe care le avem, iar prin acest lucru înțelegem reintegrarea copiilor în familii, în case de tip familial, la asistenții maternali, reintegrarea în comunitate. Adopția e doar unul dintre instrumente. (...) Nu e ceva ce putem face de azi pe mâine. Ce putem să facem acum e să ne asigurăm inclusiv în eforturi interministeriale că alocăm resurse pentru asta, că o facem cu grijă și cu implicarea direcțiilor de protecție a copilului. Ce putem face însă de pe azi pe mâine e să ne asigurăm în procesul de inspecție și verificare că există mai puține deraieri de la standarde de calitate", a afirmat Țoiu, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și UNICEF.

Oana Țoiu a menționat că în momentul de față există 77 de centre rezidențiale de tip clasic publice și patru private.

"Închiderea centrului nu se face înainte să ne asigurăm că la nivel local dezvoltăm, creștem, construim servicii alternative: asistenți maternali, case de tip familial. Procesul acesta începe în primul rând prin maparea resurselor la nivel local. (...) Centrul se închide când e clar ce se întâmplă cu copiii și ei au alternative. Nu închidem centrul și apoi căutăm soluții. Închiderea centrului vine după implementarea soluțiilor pe teren", a mai explicat ea.

La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, a declarat că în România copiii intră prea repede în sistemul de protecție specială și ajung să petreacă în cadrul acestuia aproximativ 7,5 ani, ieșind relativ greu, "fie prin reintegrare, fie prin adopție, fie prin pregătire socio-profesională pentru viața independentă".

În acest sens, UNICEF și Banca Mondială au realizat un studiu care a relevat nevoia de intervenție pentru a preveni intrarea copilului în sistemul de protecție specială, dar și pentru a crește calitatea îngrijirii copilului aflat în sistem.

"Ieșirea din sistem a fost abordată pe două căi: un mare proiect pentru pregătirea dezinstituționalizării și închiderii centrelor de plasament de tip clasic și un pachet legislativ important pe adopție", a completat Coman.

În cadrul conferinței au fost prezentate principalele modificări aduse Legii 273/2004 privind procedura adopției și a normelor metodologice aferente, modificări care vizează reducerea la jumătate a formularelor necesare, dar și simplificarea acestora.

Conform datelor furnizate de Gabriela Coman, în momentul de față, în România există 57.581 de copii în sistemul de protecție specială, dintre care aproximativ o treime sunt plasați la rude, o altă treime sunt în grija asistenților maternali, iar o altă treime se află în centre de plasament clasice sau în căsuțe de tip familial, atât în servicii publice, cât și private.

Dintre aceștia doar 3.250 sunt adoptabili, deoarece mulți ajung în acest sistem din cauza stării materiale sau de sănătate precară a părinților. Acești minori mențin legătura cu familiile biologice, iar aproximativ 5.000 dintre copii înscriși în instituții merg acasă în vacanțe. Totodată, în sistemul de protecție există și aproximativ 4.500 de tineri care au depășit vârsta de 18 ani, dar urmează o formă de învățământ.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina