Tokyo și Washington vor limita imunitatea personalului din bazele militare americane din Japonia

Tokyo și Washington vor limita imunitatea personalului din bazele militare americane din Japonia

Japonia și Statele Unite au ajuns la un pre-acord care limitează imunitatea americanilor din bazele militare aflate pe teritoriul japonez, a anunțat azi ministrul nipon al Afacerilor Externe, Fumio Kishida.

Washington și Tokyo au convenit asupra a patru categorii de personal civil aflat în bazele militare ale SUA care vor fi excluse din Statutul Trupelor SUA în Japonia (SOFA).

Japonia speră ca acordul să fie semnat înainte de a se produce schimbarea administrației de la Casa Albă la 20 ianuarie 2017.

Noul pact va veni în completarea SOFA, care lasă SUA jurisdicția asupra militarilor și personalului civil din bazele sale care comit infracțiuni pe teritoriul japonez.

Deși SUA a fost de acord în 1995 cu excepția de a preda justiției japoneze suspecții de infracțiuni grave, acordul nu îi obliga pe militarii americani să predea suspecții înainte să fie trimiși în judecată.

Pre-acordul vine la câteva luni după ce un fost militar american în vârstă de 32 de ani care lucra la baze Kadena din Okinawa a fost încarcerat pentru uciderea unei tinere localnice.

Prefectura Okinawa găzduiește aproximativ 48.000 de militari americani și 70% din instalațiile militare ale SUA în Japonia.

Infracțiunile comise de militarii americani și refuzul SUA de a preda suspecții autorităților nipone a generat proteste din partea populației locale.

AGERPRES/ (AS — editor: Ana Maria Luca, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale