Toma Petcu: Am observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă de către fostul guvern; am dispus verificări

Toma Petcu: Am observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă de către fostul guvern; am dispus verificări

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat joi că a observat, în ultimul interval de timp, o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, precizând că a cerut Corpului de control să facă verificări în acest sens la complexele energetice Hunedoara și Oltenia, precum și la Ministerul Energiei.

"Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aș referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcționare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcționare de maxim patru zile", a declarat Petcu, la începutul ședinței de Guvern.

El a precizat că a solicitat verificări referitoare la modul de pregătire a perioadei de iarnă din perspectiva aprovizionării cu energie.

"Pentru a stabili cum s-a ajuns la situația de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe și în Ministerul Energiei", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi elaborate proceduri "foarte clare și bine stabilite". "Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne acum într-o situație limită, pe care doar cu experiența celor din sistem am reușit s-o trecem", a susținut demnitarul.

În ceea ce privește stocurile de gaz, el a arătat că în depozitele Romgaz se află la ora actuală 1.000.450.000 de metri cubi.

"Consumul mediu orar al României în această perioadă este estimat la 70 milioane de metri cubi, el fiind asigurat în felul următor: din producția internă 28 milioane metri cubi, depozite — 26 milioane metri cubi, import — 13 milioane metri cubi și 3 milioane de metri cubi vin în afara sistemului național de transport. În această perioadă cantitatea de gaz din conducte s-a menținut în limite normale (...) de 38 milioane metri cubi. Vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins marți seara în intervalul 18,00 — 19,00, acesta fiind de 9730 MW", a mai spus Toma Petcu.

El a reiterat faptul că a dispus o serie de măsuri pentru funcționarea normală a sistemului energetic, cum ar fi asigurarea unor cantități mai mari de cărbune la centrale prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale și trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producția pe păcură în perioada de vârf de consum pe gaze.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alex Bodi, dedicații cu bani pentru Vica Blochina la Sorinel Puștiu! La câteva ore de la party, fosta balerina…

2 ULTIMA ORĂ Procurorii și polițiștii au constatat că lipsesc multe buletine de vot de la alegerile locale din S…

3 Așa o fi?

4 În România nimic nu este întâmplător...

5 Telenovelă locală / „Împăratul înghețatei” din România, super-petrecere pe yacht cu „Prințesa prăjiturilor” de l…