Toni Greblă: Preşedintele ar trebui să îşi exercite rolul de mediator, nu să blocheze lucrurile artificial

Toni Greblă: Preşedintele ar trebui să îşi exercite rolul de mediator, nu să blocheze lucrurile artificial

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat miercuri, după şedinţa CCR, că preşedintele trebuia să-şi exercite rolul de mediator şi să cheme partidele politice la consultări "pentru a putea să fie degajată o majoritate parlamentară care să asigure sprijinul necesar unei bune funcţionări a guvernării".

"Trebuie luate în calcul prevederile constituţionale, care instituie funcţiile de ministru interimar pe 45 de zile tocmai pentru ca, în acest interval, partidele politice, alianţele să se contureze tocmai pentru a putea veni în faţa Parlamentului cu acea echipă guvernamentală care să aibă susţinerea unei majorităţi. Pentru acest lucru, când a fost gândită Constituţia, a fost inventată această funcţie a ministrului interimar care trebuie să ia locul aproape instantaneu ministrului titular - preşedintele neavând aici niciun fel de marjă de manevră - pentru ca, într-un interval de până la 45 de zile, prin negocieri între partidele politice, inclusiv prin aportul de mediator al preşedintelui României, era exemplul clasic în care trebuia să fi chemat partidele politice la consultări, să facă consultări adevărate, pentru a putea să fie degajată o majoritate parlamentară care să asigure sprijinul necesar unei bune funcţionări a guvernării", a spus Greblă, la finalul şedinţei CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României.

Secretarul general al Guvernului a afirmat că, probabil, acţiunile şefului statului au fost determinate şi de apropierea declanşării campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie.

"Odată ce se conturează cel puţin un blocaj instituţional, preşedintele, în orice împrejurare, şi oricare preşedinte poate să folosească această prerogativă constituţională de a încerca să deblocheze lucrurile şi nu de a le bloca, artificial, aşa cum face acum, probabil, şi din cauza faptului că ne apropiem de începutul oficial al campaniei", a susţinut Greblă.

Potrivit acestuia, Constituţia trebuie interpretată în sensul în care să producă consecinţe juridice, să uşureze funcţionarea instituţiilor şi autorităţilor statului, să deblocheze mecanisme.

"Din acest motiv, Curtea Constituţională (...) va constata existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul preşedintelui de a numi cel puţin din miniştrii interimari, iar prin acea decizie în mod sigur Curtea Constituţională va arăta şi calea de urmat pe care instituţiile implicate în acest conflict trebuie s-o aibă pentru a pune capăt unui blocaj instituţional, unui blocaj guvernamental care este mult mai amplu, mult mai dur, mult mai greu de suportat decât ceea ce am făcut noi prin desemnarea unui ordonator principal de credit. Ministerele au mult mai multe atribuţii şi, dacă mă refer la Ministerul de Interne, care este fără titular în prezent, Ministerul de Interne printre altele este pionul principal în organizarea alegerilor", a completat Toni Greblă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

2 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

3 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?

4  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

5 „Nu va mai reveni pe teren”