Top 2015: Cele mai bune destinații pentru a te retrage la pensie

Top 2015: Cele mai bune destinații pentru a te retrage la pensie

Pentru cei care doresc să se retragă la pensie într-o altă țară, Ecuadorul este locul ideal, iar în Europa, Spania rămâne de departe cea mai bună opțiune, conform clasamentului pentru anul 2015 realizat de revista americană International Living. Aceasta analizează, de peste 30 de ani, cele mai bune țări pentru a locui după pensionare, luând în considerare clima, condițiile de îngrijire a sănătății, costul vieții, nivelul de siguranță și de libertate.

Foto: huffingtonpost.com / (c) Hugo Ghiara, InternationalLiving.com

Expații sunt atrași în Ecuador de costul scăzut al vieții, de clima perfectă, de peisajele diverse și de beneficiile generoase de care au parte pensionarii. În topul amintit, Ecuadorul a obținut scorul maxim (100) la categoriile cumpărare/închiriere locuință și în ceea ce privește clima și scoruri mari la toate celelalte categorii luate în considerare de autorii clasamentului. Pensionarii de peste 65 de ani primesc discounturi la zborurile din această țară către alte destinații și reduceri de 50% la teatre și evenimente sportive. Transportul public este atât de eficient încât mulți expați susțin că nu mai este nevoie să își cumpere o mașină, iar piața imobiliară oferă cel mai bun raport calitate preț din lume. De asemenea, o vizită la doctor costă în jur de 10 dolari, un fel principal de mâncare circa 2,50 dolari, iar o călătorie cu autobuzul 25 de cenți.

Panama ocupă locul al doilea în clasamentul din acest an al 'paradisurilor' pensionarilor. Țara a obținut întotdeauna scorul maxim la categoria "beneficii și reduceri pentru pensionari", fiind practic statul cel mai generos cu această categorie socială, indiferent dacă este vorba de pensionari locali sau expați. Panama oferă cel mai bun pachet economic pentru pensionari — "viza Pensionado", disponibil oricărui pensionar cu un venit de peste 1.000 de dolari, care include o reducere de 20% la servicii medicale, de 50% la spectacole, de 25% la mese la restaurant, de 25% la călătoriile aeriene și de 25% la facturile la electricitate și telefon.

Mexicul este considerat în acest an cea de-a treia cea mai bună destinație din lume pentru cei care vor să să retragă aici la pensie. Datorită apropierii sale de SUA, confortul de acasă nu este niciodată departe în Mexic, cel puțin pentru expații americani. "Paradisuri" preferate de expați, cum ar fi cele din Puerto Vallarta și San Miguel de Allende, facilitează integrarea celor care au ales să locuiască aici la pensie, iar proprietăți excelente pot fi achiziționate cu prețuri mult mai mici decât pot fi găsite în alte state.

În fiecare an, tot mai mulți expați descoperă oportunitățile uimitoare oferite de Malaezia, iar faptul că țara are una dintre economiile cele mai robuste din Asia este reflectat în standardul ridicat de viață de care au parte atât localnicii cât și expații. În locațiile frecventate de expați cum ar fi Kuala Lumpur și Penang, proprietățile pot fi închiriate la preț redus, iar cu un buget limitat se poate duce o viață de lux. De asemenea, Malaezia reprezintă un bun punct de plecare pentru cei care vor să exploreze numeroasele comori culturale, istorice și naturale ale Asiei de Sud-Est, iar în ultimii ani, grație proliferării zborurilor low-cost asiatice, expații pot ajunge cu ușurință în locații ca Thailanda, Indonezia, India, sau Japonia. 

Pe locul al cincilea în clasamentul din acest an se află Costa Rica, apreciată pentru climă, atmosfera sa prietenoasă, costul scăzut al traiului, serviciile de sănătate excelente, democrația sa stabilă și numeroasele forme de divertisment.

Mica insulă Malta se bucură de soare pe tot parcursul anului, are o bucătărie mediteraneeană gustoasă și unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, așa cum indică Organizația Mondială a Sănătății care plasează în mod constant țara în topul primelor cinci state cu cele mai performante sisteme medicale. Insula are, de asemenea, una dintre cele mai mici rate ale criminalității, iar localnicii vorbesc o engleză perfectă și sunt foarte ospitalieri. Toate aceste caracteristici fac ca Malta să ocupe locul al șaselea în topul din acest an al celor mai bune țări pentru pensionari.

Pentru cei care doresc soare și o viață la prețuri în accesibile în Europa, Spania rămâne de departe cea mai bună opțiune, ceea ce se reflectă în faptul că o regăsim printre națiunile europene cel mai bine plasate în top, imediat după Malta. Deși nu la fel de ieftine ca majoritatea proprietăților de vânzare din America de Sud, proprietățile din Spania au de multe ori un standard ridicat și o valoare cu mult mai mare decât cele din multe alte state europene. De asemenea, costul vieții în Spania este mai mic decât în multe state din Europa.

Pentru pensionarii din America de Nord care se îndreaptă spre sud, Columbia a devenit în ultimul timp o alegere extrem de populară. Țara ocupă locul al doilea după Ecuador în topul statelor sud-americane incluse în topul din acest an și atrage prin costul incredibil de scăzut al vieții, ce face ca un cuplu să trăiască confortabil cu puțin peste 1.200 dolari pe lună.

Clima blândă a Portugaliei, costul scăzut al traiului și infrastructura sa capitalistă fac din această țară o opțiune europeană din ce în ce mai atractivă pentru pensionari. Engleză în general bine înțeleasă, mai ales în orașele mari, și ospitalitatea caldă a portughezilor îi fac pe expați să se simtă ca acasă, indiferent dacă preferă mediile urbane sofisticate, cum ar fi Lisabona, sau una dintre numeroasele localități de pe coastă. 

Pe măsură ce fascinația expaților pentru Asia a continuat să crească, Thailanda a devenit o destinație populară pentru retragerea la pensie. Țara combină cea mai bună bucătărie asiatică cu o cultură cu suficiente influențe americane pentru a vă ajuta să vă simțiți ca acasă, scrie revista americană. Comunități de expatriați prospere există deja în orașele mari, cum ar fi Bangkok și Chiang Mai, dar și în mai multe stațiuni, precum Phuket și Hua Hin.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?