Topul celor mai rentabile cluburi de fotbal din lume. Nicio echipă din Anglia și Spania nu e în top

Topul celor mai rentabile cluburi de fotbal din lume. Nicio echipă din Anglia și Spania nu e în top

Centrul Internaţional pentru Studii Sportive (CIES) cu sediul în Elveția a făcut public, în această săptămână, clasamentul celor mai rentabile cluburi de fotbal din lume din ultimul deceniu.

Benfica Lisabona, cel mai rentabil club de fotbal de pe glob FOTO Facebook Benfica

Centrul Internațional pentru Studii Sportive are sediul la Neuchâtel, în Elveția și face de aproape 20 de ani analize foarte documentate asupra fotbalului mondial, având în componență experți de pe tot globul, fiind recunoscut de FIFA și UEFA.

Pentru cea mai recentă analiză privind topul celor mai rentabile cluburi de fotbal din lume au fost strânse și analizate date de la sute de echipe de pe glob în perioada 2014-2023, criteriul principal fiind cel al sumelor cheltuite și încasate pentru transferuri de fotbaliști. Interesant este că în top 10 privind cele mai rentabile cluburi nu se află vreun club din Anglia și Spania. În schimb, între primele 10 cluburi sunt nu mai puțin de trei cluburi din Portugalia, dovadă că fotbalul portughez este o pepinieră excepțională de fotbaliști de primă mărime.

Pe primul loc s-a clasat clubul portughez Benfica Lisabona, ce are o tradiție veche în formarea sau aducerea de jucători vânduți apoi pe sume uriașe. Iar cele mai spectaculoase exemple sunt portughezul Joao Felix, vândut la Atletico Madrid în 2019 pentru 126 milioane euro, argentinianul Enzo Fernandez, vândut la Chelsea în ianuarie 2023 pentru 123 milioane euro și uruguayanul Darwon Nunez, vândut în 2022 la Liverpool pentru 80 de milioane euro.

În perioada 2014-2023, Benfica Lisabona a cheltuit pe transferuri 564 de milioane de euro, încasând în schimb din vânzarea jucătorilor nu mai puțin de 1,3 miliarde euro și având un profit de 764 milioane euro. De-a lungul anilor, doi jucători din România au evoluat la Benfica. Este vorba de Basarab Panduru și Laszlo Sepsi.

În topul celor mai rentabile cluburi de fotbal de pe planetă în perioada 2014-2023, Benfica este urmată de olandezii de la Ajax Amsterdam (profit de 434 milioane euro), Red Bull Salzburg – Austria (profit de 421 milioane euro), AS Monaco – Franța (cu un profit de 402 milioane euro), Sporting Lisabona-Portugalia (profit – 376 milioane euro), FC Porto – Portugalia (profit de 352 milioane euro), Lille – Franța (profit – 349 milioane euro), Olympique Lyon – Franța (profit de 336 milioane euro), PSV Eindhoven – Olanda (profit de 263 milioane euro) și Dinamo Zagreb – Croația (profit de 251 milioane euro).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?