Tortură în azil. Detalii șocante: unde erau ascunși bătrânii în timpul controalelor. „M-a întrebat dacă pot să iau 30”

Tortură în azil. Detalii șocante: unde erau ascunși bătrânii în timpul controalelor. „M-a întrebat dacă pot să iau 30”

Detalii cutremurătoare ies în continuare la iveală în dosarul azilelor groazei din Voluntari. Pentru a nu da nimic de bănuit, atunci când inspectorii ITM veneau în control, angajații centrelor ascundeau mâncarea stricată în garaj, iar zeci de rezidenți erau mutați noaptea în alte imobile.

Azilele groazei din Voluntari, călcate de polițiști FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Șirul ororilor petrecute în centrele de bătrâni din Voluntari este departe de a se fi încheiat. Conform DIGI 24 , personalul azilelor acționa după un plan bine pus la punct. Din stenogramele procurorilor aflăm că zeci de bătrâni erau mutați noaptea pentru că erau mult mai mulți decât numărul pentru care căminele au cerut acreditarea, dar și raportat la numărul îngrijitorilor. De asemenea, mâncarea proastă era ascunsă în garaj și readusă în bucătărie când se terminau controalele.

Mutați la Bălăceanca sau într-un imobil închiriat

Ca să iasă bine la control, reprezentanții centrele ascundeau zeci de bătrâni. Pentru că numărul îngrijitorilor era mai mic decât cel al persoanelor internate în centre, aceștia îi mutau noaptea în alte imobile.

Un angajat le-a spus procurorilor că înainte de controlul de la ITM oamenii erau mutați noaptea fie la Bălăceanca, fie într-o casă pe care administratorii o aveau închiriată. Angajatul mai spune că administratorii i-au cerut chiar să ia zeci de bătrâni la el acasă.

M-a întrebat și pe mine dacă pot să-i țin acasă pe pacienții de la centru, respectiv 30 de persoane. I-am spus că nu pot face așa ceva, pentru că nu am spațiu”, a mai spus angajatul. Aceștia erau ținuți în afara azilelor până când se încheiau controalele.

De asemenea, când venea control de la DSP , mâncarea stricată era dosită în garajul din curte. Astfel, alimentele nu erau aruncate la gunoi, ci erau folosite în continuare pentru prepararea hranei pacienților din centre.

Mobilizare masivă a autorităților după descinderile DIICOT

După descinderile polițiștilor și procurorilor DIICOT în Voluntari, care au dat la iveală adevărate nenorociri, autoritățile s-au mobilizat și au anunțat controale masive.

Din dispoziția domnului prim-ministru s-a stabilit că toate autoritățile cu competențe pe acest segment vor desfășura acțiuni comune. Subliniez comune, pentru că până la această dispoziție, fiecare dintre autorități desfășura propria acțiune de control, urmând să le informeze pe celelalte. Faptul că în cadrul acestei acțiuni vor intra minim cinci autorități de control, desemnând câte un reprezentant, vor acoperi cu siguranță și situațiile despre ascunderea alimentelor în garaje. Acolo unde sunt mai mulți ochi și mai multe calificări profesionale cu siguranță aceste lucruri vor putea fi evitate”, a declara Horia Constantinescu, președintele ANPC, la Digi24.

Întrebat dacă ANPC a făcut verificări în vreunul dintre cele trei azile până să se descopere aceste informații, Horia Constantinescu a răspuns că „nu, cu siguranță, pentru că măsurile ar fi fost luate încă de atunci”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat