Torturi şi crime de război: Un ''călău'' separatist a fost arestat în Ucraina

Torturi şi crime de război: Un ''călău'' separatist a fost arestat în Ucraina

Ucraina a anunţat arestarea unui fost şef al unei închisori ilegale, supranumit de presă ''călăul'', după ce acesta a condus ani la rând torturi la Doneţk, una dintre capitalele separatiştilor pro-ruşi din estul ţării, relatează AFP.

Denis Kulikovski, în vârstă de 37 de ani şi vizat de un mandat de căutare la nivel naţional, a fost arestat marţi la Kiev. El ''a organizat asasinate şi torturi ale unor cetăţeni deţinuţi ilegal (de către separatişti) şi a participat personal la acestea'', menţionează într-un comunicat serviciul de securitate ucrainean.

Patru capete de acuzare au fost formulate împotriva sa, şi anume ''încălcarea legilor şi cutumelor războiului'', ''trafic de persoane'', ''crearea de grupări armate ilegale'' şi ''crearea de grupări teroriste'', termen folosit de Kiev pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El riscă până la 15 ani de închisoare.

Conform presei, Denis Kulikovski a condus între anii 2015 şi 2018 faimoasa închisoare ilegală ''Izoliaţiia'' (izolare) amenajată de separatişti într-un centru de artă la o uzină dezafectată din Doneţk, unde ar fi fost deţinute sute, probabil chiar mii de persoane.

În luna iulie ONU s-a declarat serios preocupată de ''tortura şi relele tratamente documentate în centrul ''Izoliaţiia'' de la Doneţk, precum şi din alte locuri de detenţie de pe teritoriul controlat'' de separatişti, la fel şi de violurile care continuă ''zilnic şi sunt comise în mod sistematic''.

Jurnalistul ucrainean Stanislav Aseiev este autorul unei cărţi despre această închisoare unde a stat 28 de luni înainte să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti. El îl descrie pe Kulikovski drept un ''psihopat sadic'' care supunea deţinuţii la ''violuri'' şi ''torturi'' la care folosea mai ales curentul electric.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom