Tot ce trebuie să știi despre complexul de vitamine B. Cum știi că ai carențe și ce se întâmplă dacă faci exces

Tot ce trebuie să știi despre complexul de vitamine B. Cum știi că ai carențe și ce se întâmplă dacă faci exces

Administrarea de vitamine este aproape „o modă” în prezent. Alimentația deficitară, alimentele ultraprocesate, stilul de viață dezordonat și stresul, toate fac ca organismul să sufere și duc la lipsa unor elemente din organism. Cel mai adesea, rețeta este o serie de vitamine.

Complexul de vitamine B este necesar în organism

Complexul de vitamine B este un grup de micronutrienți esențiali, care sunt alcătuit din vitamine B solubile în apă. Acestea necesită o reaprovizionare regulată pentru a menține funcțiile corporale generale. Acești micronutrienți sunt esențiali pentru menținerea nivelului de energie, datorită rolurilor lor în procesele metabolice, explică specialiștii pentru Men’s Health.

Vitamina B-complex joacă, de asemenea, un rol destul de important în sănătatea creierului și a sistemului nervos. Este alcătuit din opt vitamine mai mici: tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina, acidul folic și cobalamina (vitamina B12).

Beneficiile complexului de vitamine B

Acestea sunt numite <complexul B> deoarece, deși sunt vitamine diferite, funcțiile lor în organism sunt atât de asemănătoare încât sunt grupate într-o singură categorie”, spune Destini Moody, doctor în nutriție, dietetician specializat în performanță sportivă. „Metabolismul nostru nu funcționează în mod optim fără suficiente vitamine din complexul B”, mai spune ea.

Acestea sunt responsabile de procesele anabolice (construirea) și catabolice (descompunerea) din organism, inclusiv eliberarea și descompunerea carbohidraților, grăsimilor și aminoacizilor. De asemenea, acestea transportă oxigenul și nutrienții care dau energie corpului.

În plus, vitaminele B acționează ca niște coenzime care ajută la accelerarea acestor procese, în special a celor din creier și din sistemul nervos, mai spun specialiștii. Ele sunt chiar asociate cu îmbunătățirea sănătății mentale și a performanțelor cognitive.

Ajută la menținerea celulelor roșii din sânge

În mod separat, fiecare vitamină specifică are propria sa sarcină specializată. De exemplu, Moody spune că vitamina B12, în special, ajută la menținerea celulelor roșii din sânge și asigură o parte din învelișul de pe nervii noștri care ajută la conducerea impulsurilor nervoase. Cele mai multe dintre celelalte vitamine din complex acționează ca și coenzime pentru a ajuta organismul să genereze suficientă energie - alimentând totul, de la a te ridica din pat până la a juca baschet. Acesta este motivul pentru care găsiți de obicei vitaminele B în băuturile energizante și cele pentru sportivi.

Pur și simplu, vitaminele B sunt vitale pentru sănătatea noastră, deoarece acționează ca însoțitori ai tuturor celorlalți hormoni și enzime care ne controlează metabolismul și alte procese corporale pe care nu le controlăm în mod conștient”, spune Moody.

Ce se întâmplă dacă iei prea multe vitamine din complexul B

La fel ca orice lucru bun, trebuie luat cu măsură. Totuși, specialiștii spun că, vitaminele fiind solubile în apă, acestea nu pot fi stocate în organism. Astfel după ce organismul utilizează cât are nevoie, restul este eliminat ca deșeu, prin urină.

Primul lucru pe care îl veți observa după ce ați luat o doză foarte mare de vitamine B este urina galben neon, dar acest lucru este inofensiv”, spune Moody.

Totuși, suplimentarea cu doze foarte mari poate copleși rinichii și ficatul până la punctul în care nu pot elimina compușii în siguranță, așa că nu este recomandat să faceți excese, atunci când vine vorba despre vitaminele din complexul B.

Există doar trei vitamine B care au limite superioare pentru consumul zilnic. Limita superioară pentru acidul folic este stabilită din cauza faptului că un aport crescut de acid folic ar putea masca deficiența de vitamina B12. Limita superioară pentru niacină este atribuită pentru că ar putea provoca potențial o înroșire temporară a pielii peste un aport de 100 mg”, mai spune nutriționista Amy Shapiro. „În cele din urmă, un aport excesiv de vitamina B6 ar putea duce, eventual, la neuropatie senzorială reversibilă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege această asociere”, mai spune ea.

Cea mai frecventă deficiență de complex B este B12, care se găsește doar în produsele de origine animală și în cerealele sau laptele de mic dejun fortificate.

Cum știi dacă ai un deficit de vitamine din complexul B

Shapiro mai spune că simptomele deficienței includ oboseală, slăbiciune și reflexe lente. Semnele mai specifice depind de vitamina B care lipsește din dietă sau care nu este absorbită.

Deoarece depinzi de vitaminele B pentru a funcționa zilnic, vei ști, în general, dacă ceva nu este în regulă cu absorbția lor.

Datorită rolului vitaminelor B în generarea de energie, crearea de celule roșii din sânge și ajutorul în transmiterea impulsurilor nervoase, veți vedea semnele în aceste sisteme ale corpului atunci când nu aveți suficient de aceste vitamine”, spune Moody. „Este posibil să aveți amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților, slăbiciune musculară, anemie sau bătăi neregulate ale inimii”, mai spune ea.

Carențele mai grave au efecte mai extinse asupra organismului. Unele pot fi permanente, în funcție de cât de severă este deficiența și de cât timp ați avut carențe. „Aceste efecte includ depresia, pierderea memoriei, confuzia, reducerea funcțiilor motorii sau paranoia”, mai spune Moody.

Întotdeauna consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă un supliment de complex de vitamine B poate fi potrivit pentru dumneavoastră. Un test de sânge va fi capabil să vă spună dacă aveți suficient B12 și alți nutrienți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat