Tot Dragnea conduce România? Procurori români umiliți la audieri în „dosare” deschise de SS la solicitarea Luju/Savaliuc!

Tot Dragnea conduce România? Procurori români umiliți la audieri în „dosare” deschise de SS la solicitarea Luju/Savaliuc!

Tot Dragnea conduce România? Procurori români umiliți la audieri în „dosare” deschise de SS la solicitarea Luju/Savaliuc!

Procurorul Nicolae Solomon a anunțat la ieșirea de la SIIJ că a fost audiat într-un dosar constituit ca urmare a unei plângeri din 2018 depusă de Răzvan Savaliuc (Luju.ro) împotriva secției pentru procurori a CSM pe motiv că secția a închis un dosar disciplinar al lui Kovesi. Decizia secției CSM a rămas definitivă în instanță.

Procurorul CSM Nicolae Solomon, fost vicepreședinte al Consiliului, a fost citat în calitate de martor pentru luni, 17 februarie, ora 14:00, la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) de către procuroarea Adina Florea, potrivit unor surse judiciare.

Citația a venit prin polițist la biroul procurorului de la CSM pe data de 13 februarie, potrivit acelorași surse. Este vorba de un dosar din 2018 despre care deocamdată nu se știu detalii. Presa a publicat informații zilele trecute potrivit cărora procurorul Nicolae Solomon ar fi vizat în nu mai puțin de 5 dosare la SIIJ.

Pe 14 februarie a fost citat și procurorul CSM Florin Deac. El a fost chemat la Secția specială pentru data de miercuri, 19 februarie, tot ca martor, într-un dosar din 2018. Nici despre acest dosar, deocamdată, nu se știu detalii.

Pe 11 februarie, procurorii CSM au avizat negativ cu majoritate de voturi (4-2) propunerile ministrului Justiției Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului general. Avizul CSM este consultativ, însă Comisia Europeană a recomandat autorităților din România să țină cont de avizele Consiliului în raportul MCV din 2018.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acuzat luni Secția Specială de anchetare a magistraților că face presiuni asupra membrilor săi și a anunțat că va reclama această situație Comisiei Europene.

”Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituțională”, a transmis CSM într-un comunicat.

Comunicatul integral al CSM:

Având în vedere informațiile apărute în mass media privind citarea a doi membri ai Secției pentru procurori la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Secția face următoarele precizări:

La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.

Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs  informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înainte  desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative.

Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituțională.

Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.

Secția pentru procurori va continua să-şi exercite atribuțiile constituționale de garantare a independenței fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său.

Foto: procuroarea SIIJ Adina Florea. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea


Procurorul Nicolae Solomon la SIIJ (InquamPhotos / Octav Ganea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…