Tot mai multe persoane sub 50 de ani, depistate cu cancer. Medicii încă nu au o explicație

Tot mai multe persoane sub 50 de ani, depistate cu cancer. Medicii încă nu au o explicație

Ratele de cancer colorectal au crescut în ultimii ani la persoane tinere. Medicii acordă o atenție deosebită acestui fenomen. Însă o nouă cercetare îngrijorătoare constată că ratele în creștere ale cancerului la tineri nu se limitează la cancerul colorectal.

Cacnerul de sân FOTO Shutterstock

Constatările studiului, care au fost publicate în JAMA Network Open, „se bazează pe datele care au fost prezentate anterior și pe observațiile care au stârnit interesul publicului”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Jack Jacoub, medic oncolog și director medical al Memorial Care Cancer Institute de la Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California.

Noul studiu relevă faptul că cancerul cu debut precoce - definit ca fiind cancerul la persoanele cu vârsta mai mică de 50 de ani - a crescut din 2010 până în 2019.

Acest studiu a analizat datele din 17 registre de supraveghere, epidemiologie și rezultate finale ale Institutului Național de Cancer de la 1 ianuarie 2010 până la 31 decembrie 2019 și a inclus 562.145 de pacienți care au fost diagnoticați cu cancer cu debut precoce.

Cancerul de sân, cel mai frecvent

În 2019, cel mai mare număr de cazuri de cancer cu debut precoce a fost la sân - 12.649 - dar, în timpul perioadei de studiu, cancerele gastrointestinale au avut cele mai rapide rate de creștere a cancerului cu debut precoce. Dintre cancerele gastrointestinale, cele cu cele mai rapide rate de i ncidență în creștere au fost în apendice , urmate de cancerele de canal biliar și pancreas.

Această cercetare poate fi utilă pentru dezvoltarea strategiilor de supraveghere și a priorităților de finanțare, au scris cercetătorii.

Medicii spun că descoperirile sunt importante. „Suntem conștienți de faptul că există o creștere a cancerului colorectal la persoanele mai tinere, sub 50 de ani, dar nu știam că cancerele care cresc mai rapid sunt cancere mai neobișnuite, cum ar fi cancerul de apendice și cancerele biliare”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Anton Bilchik, oncolog chirurg și șef al secției de medicină la Saint John's Cancer Institute din Santa Monica, California.

Explicații incerte

În ceea ce privește motivul pentru care se întâmplă acest lucru, acesta este încă în curs de explorare, spune dr. Christopher G. Cann, profesor asistent la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia. „Comunitatea de cercetare oncologică nu are încă o înțelegere fermă a cauzei care stă la baza acestei creșteri a cazurilor cu debut precoce”, spune el. „Cercetările actuale sugerează că cancerele gastro-intestinale cu debut precoce pot fi influențate de modificările speciilor de bacterii din microbiomul intestinal, de expunerea timpurie la antibiotice sau de agenții cancerigeni din mediul înconjurător.”

Epidemia de obezitate poate fi, de asemenea, asociată cu acest lucru , spune Jacoub. „Toată lumea a recunoscut că populația americană este mai obeză decât alte populații din lume. Există o mulțime de probleme care sunt aduse de obezităte - modificări hormonale și inflamații - care pot duce la o incidență crescută a cancerului”, spune el.

Screeningul, un factor în plus

Un alt factor ar putea fi faptul că persoanele mai tinere sunt examinate pentru depistarea cancerului mai mult decât erau în trecut, spune Bilchik. „Facem o treabă mai bună la depistare”, spune el, menționând că cancerul de sân este probabil unul dintre cancerele cel mai des depistate la persoanele sub 50 de ani. „De asemenea, am redus vârsta de screening pentru cancerul colorectal la 45 de ani”, subliniază Bilchik.

Poate că există, de asemenea, o mai mare conștientizare a faptului că cancerele nu apar întotdeauna la persoanele în vârstă. Dar există și alți factori implicați pe care nu-i putem explica cu exactitate”, spune el.

Cann spune că este important ca persoanele mai tinere și comunitatea medicală să acorde atenție constatărilor acestui studiu. „Este imperativ să creștem gradul de conștientizare a acestei tendințe alarmante pentru public și să încurajăm adulții tineri să se adreseze furnizorului lor medical dacă apar vreodată îngrijorări”, spune el.

Conștientizarea este importantă

Jacoub spune că este, de asemenea, crucial ca furnizorii de servicii medicale să nu presupună că pacienții lor mai tineri nu pot avea cancer. „Furnizorii nu ar trebui să caute pur și simplu alte motive pentru simptome pentru că se gândesc: Cine va face cancer la 35 de ani? Trebuie să îl includem în lista de posibilități pentru problemele de sănătate”, spune el.

El spune că rezultatele studiului sunt „lămuritoare” și crede că sunt o „observație importantă”. „Aceasta va fi ceea ce se va preda viitorilor medici.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”