Tot mai mulţi români ajung la spital după ce beau accidental antigel. Unii dintre ei nu ştiu să citească eticheta

Tot mai mulţi români ajung la spital după ce beau accidental antigel. Unii dintre ei nu ştiu să citească eticheta

Numărul românilor care ajung la spital după ce au băut, din greşeală, antigel sau lichid de parbriz, este în creştere. La unităţile medicale ajung pacienţi în stare gravă, cu intoxicaţii severe, a căror viaţă este pusă în pericol şi uneori imposibil de salvat.

Pacient pe patul de spital SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform cadrelor medicale, de multe ori este vorba despre persoane vulnerabile, bătrâni sau copii. Cu toate acestea, uneori există şi cazuri de pacienţi care nu ştiu şi nu reuşesc să citească etichetele aflate pe recipiente.

,,Aceste substanţe trebuie depozitate în loc sigur"

Cadrele medicale susţin că aceste lichide ar trebui să fie depozitate în locuri sigure, ferite de cei vulnerabili.

,,Este important să spunem că aceste substanțe, antigelul, lichidul de parbriz pentru iarnă, se găsesc în orice gospodărie din România. Aceste intoxicații sunt frecvente şi este important să punem sub lacăt aceste produse, să le depozităm în loc sigur. Astfel, acestea să nu poată fi accesate de persoane vulnerabile, precum bătrânii sau copiii. Totodată, există şi persoane care au deficienţe când vine vorba de citire şi care pot consuma accidental aceste produse”, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Trei pacienţi în stare gravă la un spital din Iaşi

Finalul săptămânii a fost unul plin de încercări pentru medicii Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon" din Iași. Trei pacienți au ajuns de urgență la spital, în stare gravă, după ce au consumat lichid de parbriz și antigel.

Dacă în cazul a doi dintre ei a fost eliminat riscul vital, medicii susțin că o femeie, în vârstă de 36 de ani, este în continuare în stare foarte gravă.

,,Pacientul sosit vineri a consumat alcool metilic, din lichidul de parbriz, în mod accidental. Consumul declarativ apare în ziua de miercuri, el a fost adus vineri la spital. Cantitatea nu a fost foarte mare, pacientul consumând și băuturi alcoolice, care sunt un antidot natural, iar acest lucru i-a fost de ajutor. Evoluţia a fost favorabilă, după ce s-a făcut ședință de hemodializă. În prezent, este la Terapie Intensivă, cu un prognostic mai bun. Nu știm care va fi evoluția funcției rinichiului. a adăugat”, dr. Ionuț Nistor.

Potrivit acestuia, ceilalți doi pacienți, un bărbat în vârstă de 21 de ani și o femeie în vârstă de 36 de ani, au ajuns la spital sâmbătă și duminică, după ce au consumat etilen glicol, din antigel.

Primul pacient a ajuns la spital în primele trei ore de la consum, ceea ce a fost un element care a crescut speranța de viață. S-a putut face, în urgență, hemodializă, iar în prezent este la Terapie Intensivă fiind îndepărtat riscul vital. Al treilea caz este cel mai grav, pacienta este în comă, prognosticul vital este rezervat și situația dumneaei este critică. Aceasta a ajuns mai târziu la spital", a mai spus dr. Ionuț Nistor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat