Tot mai mulți români aleg să-și facă singuri renovările în locuință din cauza prețurilor: „Își bat joc!”

Tot mai mulți români aleg să-și facă singuri renovările în locuință din cauza prețurilor: „Își bat joc!”

Exasperați de prețurile ridicate ale materialelor de construcții, dar și de manopera cerută de meseriași, mulți români aleg să facă singuri renovări în locuințe. În acest mod, chiar dacă nu le iese perfect știu că n-am plătit nimic.

Meseriașii cer pentru renovări prețuri uriașe FOTO Shutterstock

Mulți dintre cei care doresc să-și reamenajeze locuința și găsesc meseriași, verifică în mediul online care este prețul pieței. Este cazul unui român care vrea să înlocuiască gresia și faianța din baie, scrie ziare.com

Anunțul postat a primit zeci de comentarii, internauții care au trecut printr-o astfel de situație postând zeci de mesaje. "Oameni buni, vreau și eu să dau jos faianța și gresia din baia mică (13 mp de material, am apucat să dau comandă) și primesc oferta de 4000 ron pe lucrare. 2 oameni... Asta vine 500 ron pe zi. Să spargi faianța și gresia, să pui la loc altele și să dai cu lavabil de la 1m 90 în sus. Dacă e să calculezi per mp, prețul iese unde la 300 ron / mp. Așa, când trag linia îmi ies 7000 ron renovatul băii mici (13 mp) (2000 am dat pe plăci, fără lavabil, glet, etc). E mult, e puțin?", a întrebat acesta pe Reddit .

„Își bat joc!”

Mulți dintre cei care au comentat au spus că ei au ales să facă aceste lucrări singuri, pentru că prețul cerut de specialiștii în renovări este unul ridicat.

"Eu nu mai apelez la meseriaș. Mi-am format cât de cât mâna și fac singur. Mi-am cumpărat și scule și fac în ritmul meu, calm și liniștit.

Sincer, mi s-a luat să văd că nu își dau interesul. Adevărul e că în construcții/ finisaje/ instalații electrice și sanitare sunt prețuri măricele că na, altfel pleacă în afară, dar ce te faci când își bat joc de lucrare și materiale? Caută niște tutoriale pe YT și în 3 zile îți faci singur baia."

Alții au spus că la fel au început și ei: căutând tutoriale și învățând pas cu pas cum trebuie să execute renovarea, precizând că au lucrat mult mai bine decât cei care se pretind experți în lucrări:"Baia mică ar putea fi un bun început, când nu ai mână deloc și trebuie și tu să începi de undeva să înveți."

„Ar fi meritat să chem pe cineva”

O altă problemă de care s-au lovit românii este legată de faptul că, de multe ori, meșterul nu apare la timp sau chiar prelungește la nesfârșit termenul finalizării lucrării.

Altcineva s-a plâns că a plătit enorm pentru o bucătărie și o baie, în urmă cu 2 ani, plus că a trebuie să se descurce singur cu sacii de moloz.

"Eu am plătit 9000 pentru o bucătărie și o baie (ambele mici, de apartament) în 2020 și mi s-a părut enorm, mai ales că a trebuit să mă descurc cu sacii de moloz."

Un alt român a povestit că a decis să zugrăvească singur dormitorul, iar la final a avut surpriza să constate că a economisit foarte mulți bani, însă a muncit destul de mult. Spune totuși că cea mai bună variantă ar fi fost să apeleze la un meseriaș.

"Am zugrăvit recent dormitorul. Mi-a luat 2 zile, una ca să mut toată mobila și să refac un perete (tencuiala/ glet) și cealaltă pentru vopsea. După a doua a zi aveam o mare apreciere pentru oricine face această muncă și am zis că data viitoare o să angajez pe cineva măcar să mă ajute, dacă nu să facă toată lucrarea. M-a costat aproximativ 500 lei să cumpăr materialele/ ustensilele. M-ar fi costat 2000 lei să chem pe cineva și sincer ar fi meritat."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...