Tot mai mulți soldați ruși se predau sau fug de pe front. Un întreg pluton a încercat să ajungă în Crimeea

Tot mai mulți soldați ruși se predau sau fug de pe front. Un întreg pluton a încercat să ajungă în Crimeea

Un număr din ce în ce mai mare de soldați ruși se predau sau își părăsesc pozițiile, pe măsură ce războiul se apropie de pragul de doi ani, potrivit relatărilor unor oficiali sau comandanți ucraineni, relatează Newsweek.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că peste 100 de soldați ruși s-au predat în apropierea orașului Avdiivka, o zonă cu lupe active, în ultima lună, din pricina moralului scăzut și a condițiilor dure ale vremii, a relatat vineri The Kyiv Post.

În regiunea sudică Herson, trupele ucrainene ar fi fost observate trăgând cu obuze încărcate cu pliante în care îi îndemnau pe inamicii lor să fluture steagul alb, gest care i-a obligat pe cel puțin o parte din comandanți ruși să ordone ca pliantele să fie aruncate.

Generalul ucrainean Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Kievului, a distribuit vineri pe Telegram o înregistrare video cu un presupus soldat rus care s-a predat.

Prizonierul, identificat ca fiind sergentul Serghei Sarancin, ar fi luat această decizie pentru că ar fi fost „abandonat fără hrană, adăpost și apă” după ce a fost trimis pe câmpul de luptă. El s-ar fi predat rapid, alături de restul unității sale, potrivit postării lui Sîrski.

„El crede că este mai bine să mergi la închisoare, să cosești, decât să mergi din nou la război. Îi sfătuiesc cu tărie pe ruși să nu intre în Ucraina, pentru că rușii nu trăiesc prea mult într-un război. Aș vrea să îl întreb pe [președintele rus Vladimir] Putin de ce a ucis atât de mulți ruși”, a scris comandantul ucrainean.

Un întreg pluton ar fi încercat să fugă în Crimeea

Colonelul Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupării de forțe ucrainene Tavria, a afirmat în timpul unei apariții la Espreso TV la începutul acestei săptămâni că un pluton întreg de aproape 40 de soldați a părăsit recent câmpul de luptă, potrivit The Kyiv Post.

Ștupun a precizat că trupele au luat decizia de a „fugi spre Crimeea”, peninsula ucraineană pe care Rusia o ocupă de la anexarea sa ilegală din 2014, după care au fost „vânate” de propria armată.

„Aproape 40 de invadatori și-au părăsit tranșeele și au încercat să fugă spre Crimeea, rămânând înarmați. Vorbesc despre un întreg pluton al armatei ruse. Au existat rapoarte potrivit cărora mergeau după ei în încercând să-i aducă înapoi”, a spus oficialul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a mai spus că un val de ger și condițiile insalubre au determinat alți 30 de soldați ruși să se predea în doar patru zile

Ștupun a explicat că recruții care nu au pregătire și experiență pe câmpul de luptă sunt amenințați de comandanți cu bătaia, inclusiv cu execuția, dacă refuză să lupte: „Acesta este modul în care îi motivează pe invadatori să execute misiuni de asalt”.

„Au pus presiune pe ei atât mental, cât și fizic. Soldații recent mobilizați, care tocmai au fost desfășurați, nu au văzut încă aceste orori și nu înțeleg ce se întâmplă. De aceea cei care au fost deja în misiuni de asalt și au supraviețuit cumva sunt cei care refuză să participe la o nouă ofensivă, deoarece sunt îngroziți de ideea de a merge din nou acolo”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat