Tot pușcăriașul e la butoane! Ancheta privind pesta porcină, care duce la oamenii lui Dragnea, bate pasul pe loc de-un an la Parchetul General!

Tot pușcăriașul e la butoane! Ancheta privind pesta porcină, care duce la oamenii lui Dragnea, bate pasul pe loc de-un an la Parchetul General!

Tot pușcăriașul e la butoane! Ancheta privind pesta porcină, care duce la oamenii lui Dragnea, bate pasul pe loc de-un an la Parchetul General!

Dosarul privind modul în care ANSVSA a gesionat răspândirea pestei porcine este tot în faza in rem de anchetă, după un an de ”investigații”, potrivit unui răspuns al Parchetului general la o solicitare de presă. Investigația in rem presupune faptul că anchetatorii au indicii că s-ar fi comis infracțiunile de neglijență în serviciu și răspândirea bolilor la animale și la plante, dar nu știu cine sunt autorii acestor fapte, dezvăluie  G4Media.ro .

Anul trecut, pe 5 septembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a emis un comunicat de presă în care a cerut ”instituțiilor abilitate” verificarea ”modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane”.

Imediat, Parchetul general, condus atunci de Augustin Lazăr, a sărit și a anunțat într-un comunicat de presă că, încă din 3 septembrie, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu.

La un an de la debutul anchetei, ”investigația” Parchetului general este tot in rem, deși anul trecut existau informații pe surse că este vizat Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA, propulsat în funcție de Liviu Dragnea.

Focarele de pestă porcină cresc vertiginos. Numai în luna iulie 2019, numărul focarelor de pestă porcină s-a dublat. Dacă pe 10 iulie erau 192 de focare, pe 24 iulie erau înregistrate 416 de cazuri, județul cu cele mai multe gospodării afectate (169) fiind Teleorman.

Potrivit ANSVSA, pe 3 septembrie 2019, pesta porcină era prezentă în 316 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1108 de focare.

De la debutul epidemiei în 31 iulie 2017, în total, au fost omorâți aproape 450.000 de porci afectați de boală. Până la data de 3 septembrie 2019 au fost despăgubiți peste 9.600 de proprietari. Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la peste 258 milioane de lei, adică peste 54 de milioane de euro.

Izbucnirea în România a bolii extrem de contagioase este „un amestec nefericit de politică, dezorganizare și ineficiență”, declara în august Ioan Ladosi, președintele Asociației Române a Producătorilor de Porci, care reprezintă producătorii a peste 80% din efectivele de porcine din țară.

-----

Cine este Sorin Paul Stănescu, nașul familiei Dragnea jr

Născut în Craiova, ­Sorin Paul Stănescu a ajuns în ultimele două decenii un jupân domeniului veterinar din țară, atunci când vine vorba despre dezinfectanți sau vitamine de îngrășare. Cele mai importante firme pe care le controlează sunt A&S International 2000, Institutul Pasteur și Farmavet. Ca o mare parte dintre afaceriștii autohtoni, evoluția afacerilor sale a pornit după ce au preluat active ale statului.

Sorin Paul Stănescu este cunoscut demult ca un naș, nu doar nașul de cununie al fiului lui Dragnea, ci mai ales un „naș” al fermelor zootehnice.

„Practic nu poți să ai o fermă în România fără să nu cumperi produse de îngrășare, dezinfectanți, vaccinuri de la Farmavetul lui Sorin Paul Stănescu. Poate fermierii din Ardeal mai pot ieși spre Ungaria și lua de acolo, dar o parte din produse nu sunt avizate în România din motive pe care nu vreau să le comentez, că nu am dovezi, așa că tot degeaba. Produse bune în SUA și Europa nu sunt bune la noi, sunt bune cele comercializate de Farmavet. Este un fel de naș al zootehniei, dacă nu cumperi de la el, nu poți ține ferma”, explică un crescător de animale din Moldova.

Sorin Paul Stănescu (59), nașul zootehniei și cumătrul lui Liviu Dragnea. Omul de afaceri este nașul de cununie al lui Dragnea jr (Ștefan Valentin Dragnea) și al partenerei sale, Gina Alexandru. 

Când s-au cunoscut: Dragnea – prefect, Stănescu la Institutul Pasteur. Într-o scrisoare deschisă trimisă presei, Sorin Paul Stănescu susținea în urmă cu aproape două săptămâni că îl cunoaște pe Dragnea de aproape trei decenii.

„De aproape 30 de ani de zile am o relație de prietenie cu familia Dragnea. Relația cu pricina nu s-a bazat niciun moment pe apartenența politică a unor membri ai respectivei familii și nici nu a interferat cu zona de business în care am activat. Pe cel al cărui părinte spiritual urmează să-i fiu, l-am cunoscut de când era mic, ca un apropiat al familiei și sper ca în decursul existenței sale să mă fi numărat printre cei care i-au influențat în mod pozitiv drumul profesional și social. Având în vedere această situație, am considerat că a răspunde pozitiv solicitării sale și a celor două familii implicate în această căsătorie, de a deveni naș celor doi tineri, este nu doar o confirmare a unei prietenii vechi, ci si un gest creștinesc. Am acceptat, alături de soția mea, Doina, să facem acest demers fără a ține cont de poziția politică sau activitatea publică a vreunuia dintre cei 4 părinți ai viitorului cuplu”, a scris acesta.

De fapt, cei 30 de ani, sunt în jur de 20, conform surselor noastre. Sorin Paul Stănescu și Liviu Dragnea s-au cunoscut în mandatul de prefect de Teleorman dintre 1996 și 2000 al actualului lider PSD, așa cum ne-a transmis un apropiat al lui Dragnea din perioada respectivă. Stănescu era șef la Institutul Pasteur și era interesat de vânătoare, pasiune comună cu Dragnea. Vânătoare și zootehnia au fost pasiunile comune ale celor doi.

Acum, în 2018, la aproape două decenii după ce s-au cunoscut, Dragnea și Stănescu nu mai sunt doar un simplu prefect de județ sărac, cum era cazul primului, și un medic veterinar descurcăreț, ci doi dintre cei mai influenți oameni din România.

Sorin Paul Stănescu este cel mai important afacerist din domeniul veterinar și unul dintre cei bogați din domeniul agricol. Cele trei societăți importante ale sale au cifre de afaceri de peste 300 de milioane de lei: A&S International 2000 SRL (47 de milioane de lei în 2017), Institutul Pasteur (cu filiala din Filipești de 91 milioane de lei în 2017) și Farmavet (164 milioane de lei).

Aici, se mai pot adăuga alte 100 de milioane, cifre de afaceri ale fermelor de cereale, zootehnice și psicicole pe care le mai deține sau controlează familia Stănescu.

Afacerile nașului au fost preluate de la stat.

Mai întâi, Farmavet. Anii de după revoluția din 1989 l-au găsit pe Sorin Paul Stănescu, medic veterinar în conducerea regiei de stat Institutul Pasteur, singurul producător de preparate imunologice veterinare din țară.

Pe lângă activitatea de la institut, Stănescu a intrat și în afaceri. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în 1994 se înființează compania A&S International 2000 SRL,societate reprezentată de viitorul cumătru al lui Liviu Dragnea.

Stănescu preia prin intermediul A&S International 2000 cele mai importante societăți de stat din domeniul veterinar.

Mai întâi, în anul 1998, preia actuala companie Farmavet. Așa cum scrie chiar în propria prezentare a societății, Farmavet „este, în momentul de față, singurul agent economic la nivel național specializat în comercializarea de: produse biologice, medicamente, premixuri medicamentate, premixuri vitamino-minerale, aditivi furajeri, medii de cultură, dezinfectante, raticide, reactivi chimici, materiale igienico-sanitare, echipamente de protecție, instrumentar de uz veterinar, aparatură de laborator și altele, fabricate în țară sau provenite din import”.

Pe scurt, Farmavet SA reprezintă rețeaua de distribuție a produselor veterinare aduse din străinătate de Stănescu sau, mai ales, este distribuitorul produselor realizate în București sau Filipești, județul Prahova, de Institutul Pasteur.

Farmavet este o fostă societate de stat care a luat ființă în anul 1955 sub denumirea de Centrala Farmaceutică Zooveterinară, iar în anul 1994 și-a schimbat numele în Baza de Aprovizionare specializată pentru produse de uz zooveterinar (BASPZV). Este privatizată în 1998 și preluată de Sorin Paul Stănescu prin A&S International 2000 SRL.

Apoi, Institutul Pasteur. La doi ani după ce a preluat Farmavet, nașul lui Dragnea jr pune mâna și pe a doua perlă a sectorului veterinar, Institutul Pasteur. În 2000, Ioan Avram Mureşan, ministru al Agriculturii aflat pe final de mandat, a aprobat privatizarea Institutului Pasteur prin negociere directă. Nu s-au solicitat oferte.

Investitorul era tot A&S Internaţional 2000 SRL, firmă care se angaja ca în schimbul institutului să achite suma de 1,5 milioane lei.

În cadrul procesului de privatizare a fost inclus și un teren de 19 hectare. Deși Institutul nu avea drept de proprietate, așa cum a susținut Ministerul Apărării într-o plângere penală, fostul primar din Sectorul 6 a împroprietărit firma, iar terenul a fost vândut imediat cu aproape 5 milioane de euro. De 15 ori mai mult decât suma încasată de stat de la A&S International 2000.

În acest dosar, DNA nu a considerat că fostul primar Poteraș a greșit și a soluționat cauza cu neînceperea urmării penale la plângerea Ministerului Apărării.

Fermele și vânătoarea, pasiune comună. Pe lângă afacerile din domeniul veterinar, Sorin Paul Stănescu și-a clădit și un mic imperiu agricol și zootehnic în sudul țării. Prin intermediul familiei și a societății A&S International 2000 SRL, acesta controlează: Agroholding Borcea, Agrozootehnica Pietroiu, A&S Silozuri, Fish Phoenix.

Sorin Paul Stănescu, împreuna cu fiica sa – Alexandra Cristina Roșu, patronează firma Danubius Hunters. Site-ul cu numele companiei (danubiushunters.com). De pe site se poate afla că societatea deține un domeniu privat de vânătoare în localitatea Singureni din județul Giurgiu, care se întinde până în localitatea Calugăreni.

Fermele agricole, pescuitul și vânătoarea sunt pasiuni comune întâlnite la Stănescu și Dragnea. Familia acestuia din urmă deține o fermă de porci și a avut accesul la fondul de vânătoare controlate de Tel Drum. SURSA:  G4Media.ro .

Toți oamenii lui Stănescu

Cei 13 ani care s-au scurs între epidemia de gripă aviară și cea de pestă porcină au făcut ca influența lui Sorin Paul Stănescu în instituțiile statului să fie din ce în ce mai mare.

Din spatele acestui imperiu (cifra de afaceri a Farmavet depășește 35 de milioane de euro anual), Sorin Paul Stănescu deține suficiente pârghii în instituțiile statului:

– Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, este prieten și fost partener de afaceri

– Traian Petcu, vicepreședintele ANSVSA, a fost director în Farmavet

– Gheorghe Stratulat, directorul de cabinet al președintelui ANSVSA, a ocupat și el o funcție înaltă în Farmavet

– Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, este fost angajat Farmavet. SURSA:  Recorder.ro .

CRISTIAN DUICU, director general al Direcției Generale Sanitar Veterinare din cadrul ANSVSA. S-a întors acum în sistem, după ce, în 2014, când era director în aceeași instituție, a fost arestat preventiv într-un dosar privind chiar siguranța consumatorilor. Ar fi instigat la falsificarea unor documente oficiale pentru diagnosticarea bolii vacii nebune, pentru a mușamaliza cazuri.

A lucrat ani de zile pentru nașul lui Dragnea Jr, dar din 2010, spune el, nu a mai avut niciun contract.

Declarațiile de avere îl contrazic. În 2012 a încasat 54 000 lei pentru consultanță, apoi a trecut direct pe leafă în 2013, câștigând 153.000 de lei. În 2016, a mai primit 120.000 lei de la o divizia de exploatări agricole a grupului patronat de Stănescu (Agrozootehnica Pietroiu).

MIHAI DANEȘ membru în Consiliul Științific al ANSVSA și comunicator-șef al Colegiului Medicilor Veterinari. Este consilier local din partea USR la Sectorul 6 și director tehnic la Farmavet încă din 2001.

CUM E UTIL FACTORUL “GERONIMO”

În octombrie 2017, la propunerea lui Brănescu, a intrat în vigoare OUG 70/2017 care liberalizează piața medicamentelor veterinare.

Modificarea legii existente a fost contestată de medicii veterinari. Singurii care puteau comercializa vaccinuri, antibiotice și alte produse farmaceutice, medicii spun că acum s-a eliminat și ultimul bastion de control în piață, ceea ce afectează sănătatea publică. Până și CCR le-a dat dreptate.

Ordonanța lui Geronimo a fost adoptată totuși.

Demersul îi favorizează direct pe marii distribuitori, Farmavet fiind în top, și diluează responsabilitatea actorilor din sistem. SURSA:  RISE Project/Fb






Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...