Toți din această poză au legătură cu Iuda din parabola lui Coldea

Toți din această poză au legătură cu Iuda din parabola lui Coldea

Cel mai interesant in marea dilema a Saptamanii Patimilor nu mi se pare cine anume este Iuda din zicerea generalului Coldea, daca exista un cineva anume nenumit, ci turnesolul pe care l-a activat declaratia fostului prim-adjunct al directorului SRI. Adica, mai pe romaneste, cati si-au pus mana in cap.

"As vrea sa reamintesc, si e momentul potrivit, de un celebru personaj biblic care a tradat pentru 30 de arginti. Ce daca ulterior l-au apucat remuscarile? Ca orice tradator, destinul lui a sfarsit tragic. Unii, in mod vizibil, practica acelasi lucru cu interesele statului roman. O fac la vedere, fara pic de rusine, ba chiar isi fac un titlu de glorie din asta. Poate ar fi bine cu totii sa reflectam la acest personaj", a declarat Florian Coldea dupa audierea in comisia SRI.

Se referea la faptul ca in absenta unor protocoale de colaborare, SRI nu poate lucra cu Parchetul nici in chestiuni de securitate nationala si ca statul roman este intr-un moment de vulnerabilitate in fata actiunilor ostile:

"Am supus atentiei Comisiei ca azi, urmare a acestui asalt fara precedent asupra problematicii cooperarii cu Ministerul Public, Serviciul e in imposibilitatea de a lucra in baza unui protocol pe infractiunile contra securitatii nationale. Nu mai avem protocoale dupa decizia CCR. Vulnerabilizam nu doar securitatea Romaniei, ci si a aliatilor. (...)

Ce ar trebui? Sa comunicam spionilor si tradatorilor ca nu avem protocoale si sa stea putin pana rezolvam problema?! Sa facem o procedura clara ca sa vedem ce putem face si ce nu putem face ca sa stie si tradatorii si spionii sa-si ajusteze masurile?"

Ceea ce m-ar interesa pe mine in primul rand, dar observ ca este o curiozitate singulara, este daca situatia se prezinta intr-adevar asa cum spune generalul Coldea. Ceea ce vad este ca nu l-a contrazis nimeni, nici ministrul Justitiei, nici actuala conducere a SRI, deci in lipsa unor clarificari in sens contrar nu pot decat sa presupun ca a spus un adevar.

Iar daca este adevarat ce spune, ne aflam sau nu intr-o situatie vulnerabila? Nu stiu, dar eu cred ca de-abia aceasta este tema care ar merita discutata cu adevarat. Este Romania in mod real in situatia de a nu putea reactiona optim la chestiuni care privesc securitatea nationala?

Si daca este asa, este aceasta o problema? Nu intereseaza pe nimeni daca la granita NATO cu Rusia si cu scut antiracheta la Deveselu suntem sau nu fara capacitate de reactie? Nu e interesant ca preferatul Sputnik, Liviu Plesoianu, si alte personaje sulfuroase incearca sa mute "vinovatia" pentru Protocoale pe SUA si sa sugereze ca tradarea nationala a fost colaborarea cu americanii?

Asa cum eu nu am inteles nici pana astazi ce e ilegal in protocolul SRI- PICCJ care a fost desecretizat? In ce fel a adaugat el la lege sau a contrazis legea? Sunt afirmatii facute cu ton de axioma de tot felul de inculpati si condamnati la televizunile lor de casa, dar concret nimeni nu spune unde e ilegalitatea.

Ca SRI facea supravegherea tehnica? Pana la Decizia CCR nr. 51/ 2016 privind art. 142 din CPP, era perfect legal. Protocolul dezvolta drepturile si obligatiile partilor? Asta face orice norma de aplicare a unui act normativ. De aceea la noi legile nici nu pot fi aplicate fara detaliile din normele de aplicare. Norma de aplicare nu poate contrazice legea, dar detalierea in limita legii e legala.

Ca Parchetul anunta SRI cum a solutionat sesizarea? Orice institutie care face o sesizare la parchet primeste, in mod normal, o asemenea precizare privind modul de solutionare a sesizarii.

Deci unde, in mod concret, este ilegalitatea? Nu exista. Exista doar disconfortul ca anticoruptia functiona, ca institutiile statului cooperau, mai bine sau cu sincope, dar cooperau pentru combaterea marii coruptii, ceea ce a fost eficient si nu putea decat sa scoata din minti infractorii care forteaza acum o amnistie sub acoperirea unor ilegalitati inventate.

Dar noi nu analizam la litera Protocolul, ci analizam cine e Iuda cel amenintat.

Iuda, din ce am inteles eu din declaratia generalului Coldea, este cel care vinde interesele statului roman. Daca o persoana face asa ceva, cum se numeste? Generalul nu a numit pe nimeni, dar pare ca s-au numit singuri. De aceea efectul de turnesol mi se pare interesant.

O lunga lista au sarit ca muscati se sarpe. De ce, oameni buni? Va simtiti tradatori? Ati vandut interesele tarii? De ce ati simtit ca declaratia v-ar viza?

Zic cei cu mana in cap ca s-ar fi simtit amenintati. Cu ce? Iuda nu a fost ucis. Nici o palma n-a primit. Iuda s-a sinucis cuprins fiind de remuscari. Deci care e amenintarea? Cu regretul si sinuciderea?

Eu nu stiu cat de bine cunoaste generalul Coldea Biblia. In paranteza fie zis amestecarea unei parabole biblice cu mizeria politicii romanesti mi se pare de un gust indoielnic si in niciun caz o dovada de cine stie cucernicie. Dar daca mergem intr-o zona de mai mare subtilitate, actul tradarii lui Iuda este comis in favoarea preotilor templului, deci evrei. Steinmetz, Silberstein, Black Cube? Le-a vadut cineva statul roman?

Repet, habar nu am daca generalul Coldea a spus sau nu adevarul. Dar cred ca asta ar trebui sa ne preocupe cu mult mai mult decat capcana in care au cazut cativa baieti care si-au pus mana in cap. Si ar mai trebui sa fim foarte atenti sa nu cadem cu totii in capcana intinsa de infractorii carora funia le-a ajuns la par, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

NOTĂ: Sabin Orcan a publicat luni pe Facebook o fotografie în care apar, la o șuetă amicală la Belgrad:

- fugarul Sebastian Ghiță; 
- patronul ziarului ”Adevărul”, Cristian Burci; 
- consultantul israelian al lui Liviu Dragnea, Asaf Eisin.


Sebastian Ghiță, Eisin Asaf și Cistian Burci


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale