Toți oamenii lui Dragnea

Toți oamenii lui Dragnea

Cu hartia igienica agatata de masina, Dragnea a disparut de pe scena politica. Si cel mai periculos este ca imediat peste tara pare sa se fi instalat un soi de relaxare in privinta justitiei. Problema e considerata rezolvata cat timp nu mai exista riscul sa fie emisa o ordonanta care sa-l scape pe Liviu Dragnea.

Da, probabil ca alte masuri nu vor mai fi luate, este posibil ca modificarea codurilor penale sa stagneze, dar exista un imens rau deja facut si el continua sa produca efecte, mai putin vizibile decat in privinta lui Dragnea, dar la fel de rele.

Modificarile la legile justitiei sunt in vigoare, in primul rand sectia speciala pentru magistrati, care continua sa isi indeplineasca misiunea. SS hartuieste magistrati, precum seful DNA Constanta, judecatorul CSM Bogdan Mateescu si multi altii.

SS continua sa retraga pe banda rulanta apeluri cu beneficiari precum Ghita sau Hrebenciuc, dar si al judecatorului condamnat pentru alcool la volan Damian Dolache.

In fruntea SS se pregateste sa se instaleze Adina Florea, procurorul care continua sa ignore hotararea judecatoreasca defintiva care ii cere sa inchida urmarirea penala in cazul Kovesi deoarece e nelegala.

Darius Valcov este inculpat de DIICOT in cazul Protocolului SRI-PICCJ sifonat de la curtea de Apel Constanta. Daca in cauza ar fi suspectat si un magistrat care sa fi predat protocolul, eventual dna Florea, asa cum presa a speculat, cazul se va duce la SS, adica la subordonatii dnei Florea.

Fapt e ca deja la SS exista plangeri impotriva dnei Florea si a dlui Stan si numai SS este competenta sa le solutioneze. In schimb, orice magistrat incomod poate fi in continuare tarat in ancheta si tinut in ancheta chiar daca o instanta de judecata face praf acuzatiile punct cu punct, asa cum s-a intamplat in cazul Kovesi.

Se pare ca noul ministru al Justitiei, Ana Birchall, a incercat o oarecare conformare la cerintele Comsiei de la Venetia in cazul SS. A fost blocata de Viorica Dancila personal, in spatele unui discurs public in care refuza orice referire la justitie.

Si s-a intamplat ceva fara precedent.

Agentul Romaniei la CJUE, dl Cantar, omul lui Claudiu Manda, a intocmit un punct de vedere al statului roman pentru intrebarile preliminare trimise de mai multe instante la Curtea de la Luxemburg. In mod normal intr-o asemenea situatie, agentul cere pozitia ministerului de linie, in cazul de fata Justitia, in jurul caruia construieste intreg materialul. De aceasta data insa, dl Cantar a trecut peste pozitia ministerului Justitiei in privinta SS si, cu avizul ministrilor Ciamba si Melescanu, a trimis in guvern un punct de vedere demn de epoca Dragnea.

La CCR avem doi noi judecatori binecuvantati de Dragnea. Unul este fostul sef al SS, Gheorghe Stan, care si-a inceput mandatul cu o minciuna de proportii, sustinand ca DNA ar fi cerut retragerea apelurilor in cazurile Hrebnciuc si Ghita si cu amenintari voalate la adresa asociatiilor de magistrati care au criticat aparitia SS.

Dl Stan este judecatorul constitutional care nu stie cate articole are Constitutia. Celalalt nou judecator este venit din epoca Stanoiu - Barbulescu. Dl Deliorga a iesit din magistratura cu achitarea IPS Teodosie, care nu ar fi comis falsuri in relatia cu APIA, ci simple "abateri de la legalitate", ce-or fi acelea nu se stie, dar in tot cazul mizilicuri.

Procuror general a fost reinstalat pentru 6 luni dl Bogdan Licu, cel care se judeca cu ministerul Educatiei care nu vrea sa-i retraga titlul de doctor asupra caruia planeaza acuzatia de plagiat.

Inteleg ca dl Licu e fan al SS, informatie care mi se pare cat se poate de credibila avand in vedere ca domnia sa nu a aratat nicio apasare ierarhica in privinta mizeriilor care se intampla acolo.

CSM, condus de aceeasi doamna Savonea, care dadea comunicate pe persoana fizica in sprijnul SS, avand-o de-a dreapta pe dna Simona Marcu, sotia avocatului Gil Vasile care a incasat de la Tel Drum "decat" jumatate de milion de lei pe cabinet individual de avocatura, se pregateste sa reprimeasca in magistratura nume grele, refugiate in perioada de reviriment a justitiei. De altfel, revenirile spectaculoase au inceput deja.

Victor Ciorbea e tot Avocat al Poporului, iar despre candidatura lui Peter Eckstein Kovacs nu se mai vorbeste.

Peste Inspectia judiciara, celalalt brat armat al Puterii impotriva magistratilor, a ramas vataf Lucian Netejoru, si omul isi face in continuare datoria de a calomnia sistemul judiciar, inclusiv prin dezvaluirea unor informatii trunchiate dintr-un raport care nu a fost asumat de CSM.

Sub conducerea dlui Netejoru si a dlui Stan, acum judecator constitutional, IJ a reusit gloriosul bilant de 60% achitari in actiunile disciplinare pe care le-a declansat impotriva magistratilor. Culmea este ca in raport, dl Netejoru demonizeaza efectele protocolului SRI-PICCJ, in conditiile in care el insusi a semnat protocolul SRI -IJ pe care se fac ca nu-l vad cei mai vajnici acuzatori ai "statului paralel".

Binomul Inspectie Judiciara - SS functioneaza ca uns: procurorul Bogdan Pirlog este anchetat de Inspectia judiciara pentru declaratiile de la intalnirea magistratilor cu presedintele Iohannis, iar seful IJ, dl. Netejoru, l-a reclamat pe dl Pirlog la SS tot pentru acele declaratii.

Si mai vin. Pensionarea dupa 20 de ani de vechime in magistratura, fara limita de varsta, a fost doar amanata prin OUG la cererea Comisiei de la Venetia pana la 1 ianuarie 2020. Daca nu va aparea pana atunci o lege, pentru ca OUG nu se mai poate conform referendumului lui Iohannis, la inceputul anului viitor, sistemul judiciar se va bloca. Nu e rau ca vor iesi din sistem unii dinozauri, dar va fi rau ca nu va avea cine sa-i inlocuiasca rapid decat cu concesii susbtantiale de exigenta a examinarii. Iar la nivel de judecatorii si tribunale, nu vad cum s-ar putea evita blocajul.

Si ceea ce ati citit mai sus nu este o enumerare exhaustiva a relelor, ci doar una exemplificativa. In urma lui Liviu Dragnea au ramas toate relele si toti oamenii sai care ii continua opera.

Iar pe presiunea externa nu as mai miza la fel ca inainte. Nu pentru ca standardele ar fi scazut, nu pentru ca cineva s-ar fi razgandit. Dimpotriva. Cat de curand, Comisia de la Venetia va publica raportul in privinta OUG de operationalizare a SS si draftul documentului este devastator. CJUE urmeaza sa raspunda valului de intrebari preliminare adresate de instantele din Romania pe tema modificarilor legilor justitiei, in frunte cu SS.

Dar Europa mai are si alta treaba decat sa fie bodyguard-ul justitiei din Romania. Cu Dragnea parcat la racoare si iminenta modificarilor prin OUG eliminata, europenii considera ca a cam venit vremea sa ne mai vedem si singuri de grija.

Si aici ar fi rolul societatii sa nu se lase amagita si al Opozitiei sa o tina treaza si sa puna presiune pe Putere. Altfel, opera lui Dragnea va fi desavarsita, dar in tacere. Iar cand ne iau vara si indiferenta, ar trebui sa ne amintim ca fara rezistenta justitiei in fata lui Dragnea, fara curajul magistratilor care l-au anchetat si condamnat pe Dragnea, indiferent de votul din 26 mai, Romania ar fi fost tot in negura. Justitia a salvat Romania, Romania nu are dreptul sa abandoneze justitia, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani