Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre/Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre/Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, deși militarii ruși s-au retras de pe Insula Șerpilor, avioanele de cercetare și cu destinație specială aparținând SUA și altor state membre NATO continuă să îndeplinească misiuni în zona de litoral a României, monitorizând situația din partea de vest a Mării Negre, scrie DefenseRomania.ro .

Astfel, în cursul nopții, a fost semnalată îndeplinirea unei misiuni neobișnuite pe litoralul românesc a unui avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA. Aeronava, cu numărul de înregistrare P8-NOREG, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 7.620 de metri, cu o viteză de circa 870 de kilometri pe oră.

2. -imagine fara descriere- (as2_20806900.jpg)

Avionul american a efectuat mai multe treceri pe un traiect de zbor situat deasupra localităților Babadag și Jurilovka din România, precum și deasupra apelor teritoriale românești ale Mării Negre.

3. -imagine fara descriere- (as_14127800.jpg)

Particularitatea zborului a constat în faptul că acesta a fost efectuat pe timp de noapte. În ultimele săptămâni, o aeronavă americană de acest tip a zburat zilnic în zona Deltei Dunării și a litoralului românesc.

Pe lângă P-8 Poseidon american și alte avioane aliate au efectuat misiuni intense în estul și sud-estul României

Pe 03 iulie, în estul și sud-estul României s-au mai aflat un avion de cercetare american de tip Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, un avion E-3A Sentry din cadrul NATO și o aeronavă EP-3E Aries II Orion aparținând Forțelor Navale ale SUA.

Avionul de cercetare CL-60 a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Acesta a evoluat în estul și nordul României, pe traiecte de zbor cuprinse între Constanța și Suceava, precum și între Suceava și Zalău. Aeronava a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.970 de metri.

Avionul AWACS de tip E-3A Sentry a decolat de la Baza Aeriană Konya din Turcia. Aeronava, cu numărul de înregistrare LX-N90456 și indicativul radio NATO11, a zburat în cercuri concentrice la nord de Constanța. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.145 de metri.

Aeronava de cercetare radioelectronică EP-3E Aries II a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia). Aceasta a fost semnalată la nord de Slobozia, evoluând la o altitudine de aproximativ 6.700 de metri.

Este posibil ca, în cursul zilei, în zona litoralului românesc să mai apară și alte mijloace aeriene de cercetare ale trupelor aliate. Acestea îndeplinesc misiuni de culegere de informații despre forțele ruse din regiune, în scopul monitorizării situației de securitate din vestul Mării Negre, în contextul conflictului armat aflat în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina. După cum este deja cunoscut, o parte dintre aceste informații sunt transferate și reprezentanților militari ucraineni.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria