TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Zama de hrean - preparat de la Gura Râului

De sărbători, gospodinele pregătesc bucate speciale, cu o savoare aparte, cu acel gust care aminteşte de vremurile de altădată. De Crăciun, e vremea când ne întoarcem la tradiţii.

Zama de hrean este un preparat care se pregăteşte întotdeauna la tăiatul porcului de către localnicii din comuna sibiană Gura Râului.

Ea este aşezată, cu mare drag, şi pe masa de Crăciun, fiind unul dintre cele mai apreciate preparate din timpul sărbătorilor de iarnă, ne spun reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu.

Iar pentru a pregăti acest fel de mâncare avem nevoie de legume, de carne de porc şi... de fiorul sărbătorilor.

Astfel, pentru cinci litri de ciorbă de hrean este nevoie de următoarele ingrediente: 1,5 kg carne mai grasă de la gâtul porcului, 1 rădăcină de hrean, 2 morcovi, 1 ceapă, o jumătate de ţelină, 5 gălbenuşuri, 300 ml smântână grasă, 2 - 3 litri zeamă de varză murată, 3 - 4 litri apă.

Iar pentru a face o zama 'să meargă la suflet', cum spun gospodinele din zonă, trebuie urmaţi mai mulţi paşi pentru a ajunge la preparatul care să ne încânte simţurile.

Carnea de porc se taie în cuburi mai mari şi se pune la fiert în apa amestecată cu zeama de varză, după gust. După câteva clocote, se spumează ciorba şi se adaugă legumele întregi, doar curăţate.

Când legumele sunt fierte, se scot afară şi se lasă ciorba să se domolească. Pentru dresătură, într-un bol, se freacă bine gălbenuşurile cu smântâna, apoi se adaugă treptat câte un pic de ciorbă. Când dresătura ajunge la temperatura ciorbei din oală, dresătura se toarnă peste ciorbă, iar în final se rade hrean, după gust.

Şi ca la orice preparat tradiţional, există şi un mic secret - în această ciorbă nu se pune sare, dar gust va exista, pentru că zeama de varză murată este sărată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”