Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare. Cine se pomenește în această zi din Săptămâna Patimilor

Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare. Cine se pomenește în această zi din Săptămâna Patimilor

Miercurea Mare este o zi importantă în calendarul creștin ortodox și amintește de momentul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda. În această zi, de care sunt legate câteva tradiții și obiceiuri, se pomenește femeia păcătoasă, care a spălat cu mir picioarele lui Iisus.

Mântuitorul, vândut de Iuda FOTO Shutterstock

Ca fiecare zi din Săptămâna Patimilor, ziua de miercuri are o însemnătate aparte.

Astăzi este o zi importantă în calendarul creștin ortodox. În Miercurea Mare din săptămâna Paștelui, Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau să-L ucidă, pentru treizeci de arginţi. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.

Ce tradiții și obiceiuri sunt în Miercurea Mare

Potrivit calendarului popular, încă mai sunt permise unele treburi.

După cum spun tradițiile din Săptămâna Mare, Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. Astăzi, mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești”, explică „ doctorul legendelor argeșene ”, Sorin Mazilescu.

Zi de împăcare

Pentru că sărbătoarea Paștelui n-ar trebui să prindă pe nimeni cu sufletul încărcat, este momentul în care ar trebui să iertăm, dacă n-am făcut-o deja.

„Este bine sa te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă. Cel mai indicat lucru pe care poți să îl faci astăzi este sa spui rugăciuni”, mai spune Sorin Mazilescu.

Potrivit credințelor populare, nu este bine să te enervezi sau să arunci vorbe necurate și nici să te superi pe ceilalţi în Miercurea Mare.

Copiii primesc ouă pentru a le înroși

În anumite zone, se obișnuiește, ca în Miercurea Mare copiii să meargă cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a le înroși”, mai spune Sorin Mazilescu.

Înroșirea ouălor este însă specifică Joii Mari din Săptămâna Patimilor.

Se pomenește femeia păcătoasă, care a spălat cu mir picioarele Mântuitorului

Așa cum se știe, în ultima săptămână din Postul Paştelui se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ.

Denia de miercuri are semnificația ei.

În miercurea din Săptămâna Patimilor se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…