Trafic la graniţă în creştere cu 27% în 2021 faţă de 2020; au încercat să treacă ilegal frontiera 15.390 de străini

Trafic la graniţă în creştere cu 27% în 2021 faţă de 2020; au încercat să treacă ilegal frontiera 15.390 de străini

Frontierele României au fost tranzitate, anul trecut, de circa 36,1 milioane de persoane, în creştere cu 27% faţă de 2020, potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră transmis, miercuri, AGERPRES.

"Valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei au fost de aproximativ 36,1 milioane treceri persoane (28,8 milioane cetăţeni UE şi 7,3 milioane cetăţeni non-UE), atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2020, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 28,5 milioane, în ansamblu se înregistrează o creştere cu 27%", relevă bilanţul activităţii Poliţiei de Frontieră Române în 2021.

Pe secţiuni de frontieră, anul trecut, au fost constatate "creşteri semnificative" la graniţa cu Republica Moldova - 62% şi la frontiera aeriană - 55%. Traficul la frontiera cu Ungaria şi cea aeriană reprezintă 60% din valorile totale.

Valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de control trecere frontieră au fost de aproximativ 11,9 milioane autovehicule, cu 15% mai mari comparativ cu perioada similară din 2020 (10,3 milioane mijloace de transport). Deşi cea mai tranzitată de mijloacele de transport este frontiera româno-ungară, cu 47,3% din total, cea mai mare creştere a traficului acestora s-a înregistrat la frontiera cu Republica Moldova - aproximativ 60%.

În 2021 au fost constatate 18.542 de fapte ilegale, dintre care 11.071 de infracţiuni şi 7.471 de contravenţii.

Cele mai multe infracţiuni descoperite au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei (4.820 de fapte), urmate de fals şi uz de fals (1.621) şi de cele de natură economico-financiară, inclusiv contrabanda cu bunuri (900 de fapte).

Anul trecut, la frontiera cu Ungaria au fost depistate cele mai multe fapte de natură penală, acestea reprezentând 27% din numărul de infracţiuni constatate la graniţa României.

În 2021 nu s-a permis intrarea în ţară pentru 11.232 de cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost faptul că nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere sau nu deţineau o viză valabilă ori un permis de şedere valabil.

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate aproximativ 89.900 de alerte Schengen ori naţionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente aproximativ 340 de persoane - cetăţeni români şi străini - date în urmărire generală.

Poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 15.390 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, dintre care 9.053 pe sensul de intrare în ţară şi 6.337 pe cel de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră, organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi. Au fost identificate 2.289 de grupuri de migranţi şi peste 600 de persoane - cetăţeni români şi străini - implicate în traficul de migranţi, prin sprijinirea cetăţenilor străini în încercarea de a trece ilegal frontiera.

Un număr de 9.214 dintre migranţi au fost depistaţi acţionând ilegal la frontiera verde, 5.040 au încercat să treacă ilegal frontiera ascunşi în mijloace de transport, iar 432 de persoane au fost depistate încercând să treacă ilegal, folosindu-se de alte metode. 5.907 cetăţeni au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile Poliţiei de Frontieră, fiind predaţi reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale.

Comparativ cu 2020, a crescut numărul persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu 45%.

Poliţiştii de frontieră au intervenit pentru securizarea zonelor vulnerabile şi creşterea capacităţii de reacţie, acţionând în colaborare cu autorităţile omoloage din Serbia pentru prevenirea trecerii ilegale a migranţilor din ţara vecină. În 2021 s-a reuşit prevenirea intrării în România a 75.624 de persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu