Traficantul de droguri „El Chapo'', închis în SUA, cere ajutor Mexicului. Invocă „chinul psihologic" la care e supus

Traficantul de droguri „El Chapo'', închis în SUA, cere ajutor Mexicului. Invocă „chinul psihologic" la care e supus

Celebrul traficant de droguri mexican Joaquin Guzman, supranumit „El Chapo'', a lansat un apel la ajutor către Mexic cu privire la "chinul psihologic" la care el pretinde că este supus în închisoarea din Statele Unite, relatează AFP, citată de Agerpres .

Joaquin „El Chapo” Guzman. FOTO EPA

Apelul a fost lansat marţi, prin intermediul unuia dintre avocaţii săi.

În cei şase ani în care Joaquin s-a aflat în Statele Unite, el nu a văzut soarele", a invocat, într-un interviu pentru Radio Formula, Jose Refugio Rodriguez, avocatul său din Mexic.

Boli psihice și o agravare a stării de sănătate

„El Chapo'' ( 65 de ani) este închis în una dintre cele mai sigure închisori din Statele Unite, aflată în Colorado și, potrivit avocatului său, iese doar de trei ori pe săptămână din celula sa, fără ca vreodată să vadă soarele

Apărătorul său, care invocă și boli psihice în cazul clientului și o agravare a stării de sănătate care i-ar putea aduce moartea prematură, spune că a primit un mesaj vocal de la Guzman, prin intermediul uneia dintre avocatele sale din Statele Unite, şi al uneia dintre surorile traficantului.

„Nu văd nicio posibilitate pentru el”

Potrivit unui acord cu Statele Unite, autorităţile din Mexic trebuie să vegheze asupra condiţiilor lui de detenţie în care sunt ținuți în SUA cetățenii mexicani.

„Vom vedea, dar el ispăşeşte o pedeapsă acolo, are o sentinţă. Deci, sincer, nu văd nicio posibilitate pentru el, dar voi analiza chestiunea cu parchetul", a spus ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, după ce Ambasada Mexicului în Statele Unite a confirmat marţi că a primit un e-mail din partea avocatului lui Joaquin Guzma, datat 10 ianuarie.

Fostul lider al Cartelului Sinaloa - care pe 18 iulie 2019 a fost găsit vinovat de către un tribunal din New York de trafic de droguri, spălare de bani şi folosirea de arme de foc - invocă și o presupusă nerespectare a procedurilor în timpul extrădării sale, în ianuarie 2017. „El Chapo'' ceruse în octombrie anularea sentinţei sale şi un nou proces.

Solicitările lui „ El Chapo " vin după arestarea unuia dintre fiii săi, Ovidio Guzman, pe 5 ianuarie, în statul mexican Sinaloa (nord-vest), în timpul unei operaţiuni în care au murit 29 de persoane - 10 militari şi 19 infractori.

Marţi, la aceeasi instanţă din Brooklyn a inceput și procesul pentru trafic de cocaină a lui Genaro Garcia Luna, fost ministru mexican al Securităţii, între 2006 şi 2012, acuzat că a acceptat mită pentru a proteja Cartelul Sinaloa a lui „El Chapo" şi că a fost implicat în traficul a cel puţin 53 de tone de cocaină către Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”