Traian Berbeceanu nu mai are nicio interdicţie. Măsurile preventive, revocate definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia

Traian Berbeceanu nu mai are nicio interdicţie. Măsurile preventive, revocate definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia

Fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu, acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, nu mai are nicio interdiciţie, după ce, vineri, Curtea de Apel Alba Iulia a revocat măsurile preventive luate în cazul său, decizia fiind definitivă.

Traian Berbeceanu nu mai are nicio interdicţie. Măsurile preventive, revocate definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia judecătorul Aurelian Mocan a declarat, vineri, că instanţa a respins contestaţia formulată de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara împotriva încheierii penale dispusă de Tribunalul Hunedoara cu privire la revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia.

Mocan a spus că practic în această situaţie sunt revocate toate măsurile preventive dispuse cu privire la Traian Berbeceanu.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost anunţată în lipsa comisarului Traian Berbeceanu, în sala de judecată fiind doar soţia acestuia, Gabriela Berbeceanu. Soţia poliţistului a declarat la ieşirea din sala de judecată că atât ea, cât şi Traian Berbeceanu sunt bucuroşi de verdictul instanţei şi decişi să meargă înainte.

"Aşa cum şi eu şi soţul meu am spus-o întotdeauna adevărul se va afla prin justiţie. Suntem bucuroşi că astăzi au fost ridicate interdicţiile, în primul rând pentru colegii cu care Traian avea interdicţie, pentru finii noştri, pentru cei apropiaţi nouă", a mai spus Gabriela Berbeceanu.

La rândul său, fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu declara, joi, la ieşirea de la Curtea de Apel, unde s-a judecat contestaţia DIICOT la decizia de revocare a măsurilor preventive dispuse în cazul său, că are încredere deplină în justiţie şi îşi doreşte "categoric" să revină la brigada pe care a condus-o.

Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 aprilie, solicitarea fostului comisar şef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, de revocare a măsurilor preventive.

Fostul şef al BCCO Alba a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat de către procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar, sunt cercetaţi soţii Titus şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea în 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor DIICOT, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În noiembrie 2013, după o lună de arest preventiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Traian Berbeceanu poate fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală, dispunând ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara. Tot atunci, instanţa supremă a dispus ca Traian Berbeceanu să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia municipiului Deva conform programului de supraveghere, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organelor judiciare şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Totodată, Traian Berbeceanu nu avea voie să comunice cu 46 de persoane care au diferite calităţi în dosarul instrumentat de către procurorii DIICOT Alba.

DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...