Transelectrica SA: Colaborăm cu inspectorii Consiliului Concurenţei, din poziţia de companie ce a sesizat o posibilă practică neconcurenţială

Transelectrica SA: Colaborăm cu inspectorii Consiliului Concurenţei, din poziţia de companie ce a sesizat o posibilă practică neconcurenţială

Transelectrica SA nu este companie investigată în ancheta Consiliului Concurenţei privind o posibilă trucare a unor licitaţii publice organizate de aceasta, ci colaborează cu inspectorii autorităţii din poziţia de societate care a sesizat posibila practică neconcurenţială, punându-le la dispoziţie toate documentele necesare derulării anchetei, precizează, joi, CNTEE Transelectrica.

Consiliul Concurenţei a anunţat, joi, declanşarea unei investigaţii privind posibile practici anticoncurenţiale în cazul a două licitaţii organizate de Transelectrica, pentru atribuirea unor lucrări de modernizare şi retehnologizare a două staţii de transformare.

"În ceea ce priveşte investigaţia demarată de Consiliul Concurenţei, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are calitatea de autoritate contractantă care a sesizat Consiliului posibile practici anticoncurenţiale în cazul a două licitaţii organizate de companie. CNTEE Transelectrica nu este companie investigată în ancheta Consiliului Concurenţei, din contră, Transelectrica a acţionat în spiritul unei bune administrări a fondurilor proprii şi a derulării corecte a licitaţiilor, pe baza principiilor concurenţiale", se subliniază într-un comunicat al companiei, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în anul 2016, CNTEE Transelectrica a derulat aproape simultan două licitaţii privind retehnologizarea şi modernizarea a două staţii electrice de transformare. Este vorba despre retehnologizarea Staţiei 400/110/20 kV Domneşti şi retehnologizarea Staţiei 220/110 kV Râureni. Ambele proceduri au avut drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut şi faza finală de desfăşurare - faza electronică.

În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Domneşti, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: ofertant 1 - Smart SA, cu subcontractant Energotech SA, şi ofertant 2 - Energobit SA, în asociere cu ELM Electromontaj Cluj SA.

"Procedura a fost invocată Consiliului Concurenţei pentru faptul că cei doi ofertanţi au folosit în justificarea preţului aparent neobişnuit de scăzut: fraze, terminologii identice. În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Râureni, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: ofertant 1 - Energotech SA şi ofertant 2 - Smart SA. În cazul procedurii de la Râureni, având în vedere preţul neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urma a fi furnizat, executat sau prestat, CNTEE Transelectrica SA a solicitat clarificări de la ofertantul situat pe locul I. Faptul că ofertantul nu a răspuns, ceea ce l-a exclus din procedură, a ridicat suspiciuni comisiei de evaluare, având în vedere o posibilă viciere a procedurii. Ţinând cont de aspectele prezentate mai sus şi de faptul că în cazul licitaţiei pentru Staţia Domneşti două dintre companii au participat împreună, iar în cazul licitaţiei privind Staţia Râureni acestea au fost concurente, CNTEE Transelectrica a constatat existenţa unor indicii privind o posibilă înţelegere între participanţii la licitaţii şi a sesizat, în septembrie 2016, Consiliul Concurenţei", explică Transelectrica, în comunicat.

Compania subliniază că în cadrul investigaţiei declanşate colaborează cu autoritatea de concurenţă, oferind toate documentele necesare derulării anchetei.

"Facem precizarea că CNTEE Transelectrica SA colaborează cu inspectorii Consiliului Concurenţei, din poziţia de companie care a sesizat această posibilă practică neconcurenţială, punând la dispoziţie orice documente sunt necesare derulării anchetei. De asemenea, menţionăm că toată documentaţia celor două licitaţii este publică în sistemul electronic de achiziţii publice", se spune în comunicat.

În prezent, în urma procedurilor de licitaţii finalizate, lucrările de retehnologizare a Staţiei Domneşti sunt executate de Energobit SA (valoarea contractului este de 24.897.000 de euro), iar lucrările de retehnologizare a Staţiei Râureni sunt executate de Smart SA (valoare contract, 16.856.207 lei).

"Cele două contracte sunt derulate în prezent fără niciun fel de probleme", subliniază Transelectrica.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a unor licitaţii publice organizate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, pentru atribuirea unor lucrări de modernizare şi retehnologizare a reţelei de transport al electricităţii, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă. Remis, joi, AGERPRES.

Investigaţia a fost declanşată având la bază unele informaţii furnizate de Transelectrica, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor ELM Electromontaj Cluj, Energobit, Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart şi Energotech, în cadrul a două licitaţii având ca obiect 'Retehnologizare a staţiei 400/110/20kV Domneşti' şi 'Modernizare a staţiei electrice 220/110kV Râureni'.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei explică faptul că, în cadrul celor două licitaţii organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitaţie electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare.

"Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractantă, analizăm toate licitaţiile de atribuire a lucrărilor respective, fiind posibilă o înţelegere pentru împărţirea contractelor. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din domeniul achiziţiilor publice, astfel încât, în final, să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice', a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.

În cadrul acestei investigaţii, în luna decembrie 2017, autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

2 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

3 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

4 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

5 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu