Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă un pericol mai mare de escaladare. Analiza ISW

Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă un pericol mai mare de escaladare. Analiza ISW

Transferul de arme nucleare ruse în Belarus nu înseamnă că există un pericol mai mare de escaladare în războiul declanşat de Kremlin în Ucraina, susţin analişti din cadrul Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), informează dpa.

Este în continuare extrem de puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte, apreciază ISW.

Comentariile analiştilor americani survin după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat joi că planificatul transfer de arme nucleare tactice către ţara sa a început deja, după o întrevedere cu Vladimir Putin.

Nivelul de ameninţare nu este mai mare în condiţiile în care Rusia este deja capabilă să atingă ţinte potenţiale cu armele sale nucleare, subliniază analiştii americani.

Armele nucleare tactice din Belarus , care au o rază de acţiune mai scurtă decât armele nucleare strategice, vor fi staţionate la frontiera cu Polonia, potrivit Moscovei.

Staţionarea de arme nucleare tactice în Belarus serveşte în primul rând la continuarea extinderii infrastructurii militare şi structurilor de comandă ruse în ţara vecină şi la continuarea subordonării structurilor de securitate din Belarus, potrivit analiştilor de la ISW.

Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare "tactice" pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.

Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, a ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina