Transgaz, pe lista scurtă a companiilor care au depus oferte pentru operatorul rețelei de gazoducte a Greciei, DESFA

Transgaz, pe lista scurtă a companiilor care au depus oferte pentru operatorul rețelei de gazoducte a Greciei, DESFA

Șase companii și-au exprimat interesul de a achiziționa o participație de 66% în operatorul rețelei de gazoducte din Grecia - DESFA - a anunțat Agenția pentru Privatizare a statului elen (TAIPED), valoarea tranzacției fiind estimată la 400 de milioane de euro, transmite Reuters.

Autoritățile de la Atena vor să obțină din privatizări două miliarde de euro anul acesta și 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, țara vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia și Estul Mediteranei spre Europa.

Investitorii interesați de achiziționarea pachetului majoritar sunt: operatorul rețelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz și firma franceză GRTgaz; Macquarie Infrastructure and Real Assets; un consorțiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) și Enagas (Spania); grupul spaniol Regasificadora del Noroeste; Integrated Utility Services și Powerglobe LLC.

Ulterior, investitorii de pe lista scurtă vor fi invitați să prezinte oferte angajante.

Grecia trebuie să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârșitul anului, conform schemei de privatizare inclusă în cel de-al treilea pachet de asistență financiară.

Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia — Hellenic Petroleum — își vinde participația de 35% în DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 milioane de euro și un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eșuat din cauza unor neînțelegeri legate de tariful gazelor naturale.

Luna trecută, ministrul elen al Energiei, George Stathakis, declara că autoritățile de la Atena se așteaptă ca potențialii investitori să ofere cel puțin 400 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la DESFA.

La finele anului trecut, presa elenă a informat că operatorul rețelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, și-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acțiunile companiei care gestionează rețeaua de gazoducte din Grecia.

Citând surse din apropierea discuțiilor, Kathimerini susținea că oficialii Transgaz au vizitat la acea dată sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, și, de asemenea, au avut discuții și cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...