Trei arme care au schimbat cursul războiului dintre Ucraina și Rusia

Trei arme care au schimbat cursul războiului dintre Ucraina și Rusia

Când președintele rus Vladimir Putin și-a trimis forțele în Ucraina în urmă cu un an, majoritatea observatorilor se așteptau la o victorie rapidă a invadatorilor.

Sistemul Javelin s-a dovedit eficient în lupte Foto EPA EFE

Acele previziuni timpurii ale succesului rusesc nu s-au materializat, din cauza a ceea ce experții citează ca fiind o varietate de factori, inclusiv un moral mai ridicat și tactici militare superioare de partea ucraineană, dar și, crucial, aprovizionarea cu armament occidental, scrie cnn.com.

Deși titlurile recente au făcut mare caz de potențialul tancurilor de luptă occidentale sau al sistemelor de apărare antiaeriană Patriot de a influența rezultatul războiului, aceste sisteme nu au fost încă folosite în luptă în Ucraina.

Dar există și alte arme care au contribuit deja la schimbarea cursului războiului. Iată trei dintre cele mai importante arme pe care ucrainenii le-au folosit cu un efect devastator.

Chiar la începutul războiului, luptătorii din ambele tabere se așteptau ca în câteva zile coloanele blindate rusești să înceapă să intre în capitala ucraineană Kiev.

Javelin, racheta antitanc ghidată

Ucrainenii aveau nevoie de ceva care să poată contracara acest atac, și au găsit acest lucru sub forma Javelin, o rachetă antitanc ghidată, lansată din umăr, care poate fi lansată de o singură persoană.

O parte din atractivitatea sa constă în ușurința de utilizare, după cum explică producătorul Lockheed Martin, care a dezvoltat racheta împreună cu Raytheon: "Pentru a trage, artileristul plasează un cursor deasupra țintei selectate. Unitatea de lansare a comenzii Javelin trimite apoi un semnal de blocare înainte de lansare către rachetă".

Javelin este o armă de tip "trage și uită". Imediat ce operatorul său trage, acesta poate fugi să se adăpostească în timp ce racheta își găsește drumul către țintă.

Acest lucru a fost deosebit de important în primele zile ale războiului, deoarece rușii aveau tendința de a rămâne în coloane atunci când încercau să pătrundă în zonele urbane. Un operator Javelin putea trage dintr-o clădire sau din spatele unui copac și să dispară înainte ca rușii să poată riposta.

Sistemul Javelin a devenit și „sfânt“

Sistemul Javelin a devenit și „sfânt“

Javelin este, de asemenea, bun pentru a ținti punctul slab al tancurilor rusești , suprafețele lor orizontale , deoarece traiectoria sa după lansare îl vede curbându-se în sus, apoi căzând pe țintă de sus, potrivit Lockheed Martin.

Acest lucru a putut fi observat în imaginile de la începutul războiului cu tancuri rusești cu turelele aruncate în aer. Adesea, un Javelin a fost cel care a provocat pagubele.

Într-adevăr, atât de mare a fost impactul Javelin-urilor încât, după două luni și jumătate de război, președintele SUA, Joe Biden, a vizitat uzina din Alabama unde sunt fabricate pentru a lăuda forța de muncă pentru ajutorul acordat în apărarea Ucrainei.

"Faceți o diferență uriașă pentru acești bieți fii de tunuri care sunt supuși unei presiuni și unei puteri de foc atât de mari, enorme", a spus Biden la acea vreme.

Mai exista un alt avantaj al Javelinelor, deosebit de relevant la începutul războiului: erau acceptabile din punct de vedere politic.

"Costul lor scăzut și utilizarea lor defensivă le fac mai ușor de furnizat din punct de vedere politic pentru alte țări", a scris Michael Armstrong, profesor asociat la Universitatea Brock din Ontario, pe site-ul Conversation. "În schimb, guvernele nu sunt de acord cu trimiterea de arme ofensive mai costisitoare, cum ar fi avioanele de război."

Sistemul de armament de atac de precizie HIMARS

Denumirea completă a armatei americane este M142 High Mobility Artillery Rocket System. Este "un sistem de armament de atac de precizie pe roți, cu spectru complet, dovedit în luptă, pentru orice vreme, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, letal și receptiv", precizează armata americană.

Sistemul de armament de atac Himars

Sistemul de armament de atac Himars

Este o vorbă lungă, dar pentru a o spune mai clar, HIMARS este un camion de 5 tone care transportă o capsulă care poate lansa șase rachete aproape simultan, trimițând focoasele lor explozive mult dincolo de liniile de front ale câmpului de luptă, iar apoi își schimbă rapid poziția pentru a evita o contraatac.

"Dacă Javelin a fost arma emblematică a primelor faze ale războiului, HIMARS este arma emblematică a fazelor ulterioare", scria în ianuarie Mark Cancian, consilier senior pentru Programul de Securitate Internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

HIMARS lansează muniții numite "Guided Multiple Launch Rocket System" (GMLRS), care au o rază de acțiune de 70 până la 80 de kilometri (aproximativ 50 de mile). Iar sistemele lor de ghidare prin GPS le fac extrem de precise, cu o precizie de aproximativ 10 metri față de ținta dorită.

În iulie anul trecut, reporterul rus Roman Sapenkov a declarat că a fost martor la o lovitură HIMARS asupra unei baze rusești de la aeroportul din Kherson, pe un teritoriu pe care forțele Moscovei îl ocupau la acea vreme.

"Am fost frapat de faptul că întregul pachet, cinci sau șase rachete, a aterizat practic pe un bănuț", a scris el.

HIMARS a avut două efecte cheie, a scris Yagil Henkin, profesor la Colegiul de Comandament și Stat Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, pentru US Marine Corps University Press.

Loviturile i-au forțat "pe ruși să își mute depozitele de muniții mai în spate, reducând astfel puterea de foc disponibilă a artileriei rusești în apropierea liniilor de front și făcând mai dificil sprijinul logistic", a scris Henkin.

Iar folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte precum podurile a perturbat eforturile de aprovizionare ale rușilor, a mai spus el.

Sistemul HIMARS este fabricat și brevetat în Statele Unite de Lockheed Martin

Drona Bayraktar TB2

Drona de concepție turcească a devenit unul dintre cele mai cunoscute vehicule aeriene fără pilot din lume datorită utilizării sale în războiul din Ucraina.

Este relativ ieftină, este fabricată cu piese din comerț, are o lovitură letală și își înregistrează pe video loviturile ucise.

Aceste înregistrări video au arătat cum acesta doboară blindate, artilerie și linii de aprovizionare rusești cu rachetele, rachetele ghidate cu laser și bombele inteligente pe care le transportă.

Sistemul de drone Bayraktar TB2 FOTO. Shutterstock

Sistemul de drone Bayraktar TB2 FOTO. Shutterstock

"Videoclipurile virale cu TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în era TikTok", a scris Aaron Stein, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, pe site-ul Atlantic Council.

Bayraktar TB2 nu era o "armă magică", dar era "suficient de bună", a scris el.

El a citat ca puncte slabe lipsa de viteză și vulnerabilitatea la apărarea aeriană. Statisticile de pe câmpul de luptă par să confirme acest lucru. Șaptesprezece din cele 40-50 de TB2 pe care Ucraina le-a primit au fost distruse în luptă, potrivit site-ului de informații cu sursă deschisă Oryx.

Dar Stein spune că numărul de pierderi este compensat de costul redus al dronei, ceea ce înseamnă că acestea pot fi înlocuite relativ ușor.

Într-adevăr, un plan de înființare a unei linii de asamblare a dronelor în Ucraina era în lucru chiar înainte de război. Iar utilizarea dronelor a salvat potențial viețile piloților ucraineni care, altfel, ar fi trebuit să efectueze misiunile.

Rapoarte recente din Ucraina indică faptul că TB2 ar putea juca un rol mai puțin important, deoarece forțele rusești își dau seama cum să o combată, însă fanii săi spun că a livrat rezultate atunci când poziția Ucrainei era cea mai precară.

Videoclipurile sale cu victimele ucise de ruși au fost "un mare stimulent moral", a declarat Samuel Bendett, membru senior adjunct la Center of Naval Analyses Russia Studies (CNAS), pentru CNN la începutul războiului.

Pentru TB2 a fost realizat chiar și un videoclip muzical. Acesta este statutul pe care l-a obținut în rândul ucrainenilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria