Trei militari români, răniți în Irak și Afganistan, au primit titlul de cetățean de onoare al Capitalei

Trei militari români, răniți în Irak și Afganistan, au primit titlul de cetățean de onoare al Capitalei

Colonelul în retragere Dorin Petruț, plutonierul major în retragere Daniel Porumb și caporalul Eugen Valentin Pătru au primit, vineri, titlul de cetățean de onoare al municipiului București, în cadrul unei ceremonii găzduite de Primăria Capitalei.

La ceremonie au fost prezenți edilul general, Gabriela Firea, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ministrul Apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza.

"Sunt nepoată de veteran de război. Pentru mine, a fi o româncă adevărată este crezul meu. Îmi cresc cei trei băieți în acest spirit. Mă întreabă de ce nu se mai face armată obligatorie și le spun că poate va veni și acea vreme în care să mergem în armată, cu gândul la țară, la România, la glie. (...) Astăzi este vorba despre România — România unită, România suverană, România liberă. Aducem un pios omagiu tuturor eroilor români de acum o sută de ani și de astăzi. De foarte multe ori sunt uitați, ceea ce nu este bine pentru noi, pentru țară", a spus Gabriela Firea în cadrul ceremoniei.

Ea a exprimat de asemenea recunoștință față de soldații români care s-au sacrificat în teatre de operațiuni din Irak și din Afganistan.

"Mă bucur că azi pot vorbi românește, mă bucur că azi pot spune că sunt român. Mă bucur că sunt aici, printre dumneavoastră, inimi mari. Dacă nu erau inimi mari, noi cei din grupul Invictus nu am fi putut ajunge în Canada, nu ne-am fi putut pregăti. Eu, din tot sufletul meu de român, vă mulțumesc", a declarat Dorin Petruț, colonel în retragere.

Într-un scurt discurs rostit cu ocazia ceremoniei, caporalul Eugen Valentin Pătru le-a urat la mulți ani tuturor românilor și a mulțumit celor care și-au oferit sprijinul pentru ca reprezentanții țării noastre să poată participa la Jocurile Invictus.

"Vă mulțumesc că ați fost alături de noi pe tot parcursul pregătirilor pentru jocurile Invictus, pe care le-am dus la capăt, cu un rezultat foarte bun", a spus el.

"În 2007, Dumnezeu a hotărât să trăiesc viața la alt nivel. Am vrut și am reușit să trăiesc demn și acest titlu mă obligă să îmi trăiesc viața în același fel. Aș vrea să reamintesc că astăzi nu aș fi fost aici, în fața dumneavoastră, dacă nu ar fi fost una dintre cele mai importante persoane din viața mea, alături de mine, mama mea", a declarat Daniel Porumb.

Pe 17 noiembrie, Consiliul General al Municipiului București a adoptat, la inițiativa primarul general, trei hotărâri care prevăd conferirea titlului de cetățean de onoare al Municipiului București militarilor amintiți.

Colonelul în retragere Dorin Petruț este eroul care, în timpul participării la acțiuni militare în Irak — NATO Training Mission, în data de 11 septembrie 2007, într-un atac indirect al insurgenților cu proiectile reactive nedirijate asupra Victoriy Base Complex Bagdad, a salvat viața colegului său, un colonel britanic, protejându-l cu propriul corp, cu prețul unor răni grave, fiind în pericol să-și piardă un picior. Dorin Petruț face parte din grupul Invictus, este legitimat la Clubul Sportiv al Armatei și a fost inițiatorul alcătuirii unei echipe de tir cu arcul. A obținut locul I și medalie de aur la Jocurile Paralimpice Invictus — Toronto 2017 la proba de tir cu arc compound, având și calitatea de strateg și armurier al echipei.

Daniel Porumb, în anul 2007, când se afla în misiune în Irak cu batalionul 495 Infanterie București, în timpul unei misiuni de patrulare a fost implicat într-un incident în urma căruia a fost rănit împreună cu alți trei militari. Diagnosticul pus ulterior a fost traumatism vertebro-medular cervical, luxație C5-C6, tetraplegie. Militarul a fost încadrat în gradul I de invaliditate și trecut în retragere în anul 2007.

Caporalul Eugen Valentin Pătru, în timpul participării la o misiune de patrulare în provincia Zabul, Afganistan, pe 30 martie 2014, a fost rănit în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul capcană, încărcat cu exploziv. A fost diagnostic cu traumatism la nivelul ambelor gambe, cu desprinderea țesutului muscular, multiple leziuni produse de schije, timpan drept perforat — cicatrizat și cu tulburări de vedere post-traumatice. Militarul a fost încadrat în gradul II de invaliditate, dar a decis să continue cariera militară și a cerut să fie menținut în activitate în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

3 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

4 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

5 STS / Șapte indicii că telefonul tău mobil ar putea fi virusat