Trei partide din coaliţia lui Draghi, Liga, Forza Italia şi M5S, refuză să-i acorde un vot de încredere

Trei partide din coaliţia lui Draghi, Liga, Forza Italia şi M5S, refuză să-i acorde un vot de încredere

Mario Draghi rămâne, astfel fără susţinerea a trei membri importanţi ai coaliţiei sale - Forza Italia (dreapta) a fostulu premier Silvio Berlusconi, Liga (extremă dreapta) a tribunului populist Matteo Salvini şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti).

El şi-a prezentat, la 14 iulie, demisia preşedintelui italian Sergio Mattarella, care a refuzat-o.

Mario Draghi şi-a exprimat miercuri, în Senat, voinţa de a continua să conducă Guvernul, cu condiţia ca partidele din coaliţie să reintre în rând şi să acţioneze în mod colectiv în această perioadă crucială pentru Italia şi Uniunea Europeană (UE), afectate de inflaţie, Războiul rus din Ucraina şi o criză energetică.

Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi s-au declarat miercuri pregătiţi să continue susţină coaliţia, însă în cadrul unui guvern din care să nu facă parte M5S, aflată la originea crizei politice.

Decizia M5S, membră a coaliţiei largi care-l susţinea pe Draghi, de a boicota un vot-cheie, săptămâna trecută, în Senat, a „rupt pactul încrederii” care pecetluia unitatea guvrnamentală, au constatat, într-un comunicat comun liderii Ligii şi Forza italia.

M5S a fostului şef al Guvernului Giuseppe Conte, căruia i-a succedat Mario Draghi, urma să anunţe dacă acceptă să-şi retragă miniştrii din Guvern şi dacă continua să-l susţină pe Draghi în Parlament.

M5S, înfiinţată în 2009 şi care a devenit în urma legerilor legislative din 2018 prima forţă în Parlament, se află în plină criză.

Ea este creditată în sondaje cu un pic peste 10% din intenţiile de vot - aproape o treime din voturile de acum patru ani -, iar lupte interne neîncetate au antrenat plecarea din formaţiune a zeci de parlamentari împreună cu ministrul de Externe Luigi Di Maio.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro