Trei rachete ruseşti au survolat Republica Moldova. Ambasadorul rus, convocat

Trei rachete ruseşti au survolat Republica Moldova. Ambasadorul rus, convocat

Ministerul Apărării din Republica Moldova informează că au fost identificate trei aeronave care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. S-a întâmplat între orele 8:33-9:02, în contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor oraşe din Ucraina.

Ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu

,,Țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Cineșcăuți (Florești) — în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău.

De asemenea, potrivit lor, ,,țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”.

În urma acestor incidente, ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Decizia a fost luată de omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

,,Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu , a dispus convocarea de urgență a, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare.

Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă.

Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, au informat angajații MAEIE.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, condamnă atacurile Rusiei asupra mai multor regiuni din Ucraina, din dimineața zilei de luni, catalogându-le crime de război.

,,Au avut de suferit oamenii din Kîiv, Lviv, Mîkolaiv, Zaporijjia, Ternopil, Jîtomîr și alte localități. Bombardarea caselor de locuit, a rețelei de transport, a infrastructurii energetice și a altor ținte civile, care are loc și la această oră, trebuie oprită imediat. Atacurile împotriva civililor sunt crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar”, a transmis Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a reiterat că statul pe care îl conduce este în continuare alături de oamenii din Ucraina.

,,Vom oferi tot sprijinul celor care vor căuta adăpost în țara noastră”, a mai notat șefa statului vecin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”