Trei scenarii pentru viitorul Rusiei

Trei scenarii pentru viitorul Rusiei

După războiul din Ucraina, Rusia va slăbi din punct de vedere militar, economic și geopolitic, dar asta nu înseamnă că va deveni mai puțin periculoasă pentru cetățenii săi și pentru Europa, a declarat Anna Caprile, analist politic la serviciul de cercetare al Parlamentului European, într-un raport.

Soldați ruși. Foto: Profimedia

Anna Caprile a declarat pentru DW că perspectiva schimbărilor democratice în Rusia este foarte îndepărtată și se așteaptă ca țara să împărtășească soarta celeilalte țări eșuate pe harta lumii - „gigantul Coreea de Nord”. „În orice caz, un imperiu eșuat”, spune Anna Caprile.

Primul scenariu: totalitarismul

Potrivit Annei Caprile, există trei scenarii pentru viitorul Rusiei, primul dintre acestea este deja în derulare. În acest scenariu, regimul președintelui Vladimir Putin a evoluat într-o versiune urâtă a lui însuși, într-un regim hiper-autoritar, hiper-centralizat, semi-totalitar sau totalitar.

Reprimarea tot mai strictă, precum și introducerea probabilă a legii marțiale, vor permite autorităților federale și regionale să răspundă la cerințele războiului, inclusiv printr-un nou val de mobilizare. Totodată, vor fi extinse intens programele de prelucrare ideologică, care vizează mai ales tinerii.

"Centrele analitice ruse au pregătit deja un proiect cu diverse modele pentru dezvoltarea acestui scenariu cu nume elocvente. Cel mai promițător, potrivit autorilor lor, este „URSS 2.0”, iar cel mai controversat - „Nation Z”. Consolidarea regimul deja supracentralizat și ultra-totalitar ar putea paraliza procesul decizional al Kremlinului cu consecințe fatale, mai ales pe câmpul de luptă”, a prezis Caprile.

Al doilea scenariu: colapsul

Acest lucru ar putea permite al doilea scenariu - colapsul. „Eșecurile și crizele militare, sentimentul tot mai mare de abandon în rândul grupurilor și regiunilor lipsite de drepturi vor slăbi nu doar sprijinul pentru elitele regionale și economice, ci și încrederea publicului în actualul regim, ceea ce va duce la prăbușirea acestuia”, spune analistul. și precizează că rezultatul va depinde și de progresul războiului.

Regimul ar putea evita acest colaps doar dacă l-ar înlocui pe Putin cu o nouă figură cu mai mult spațiu de manevră. Cu binecuvântarea serviciilor speciale, această numire ar putea scoate Rusia din impas, efectuând o manevră politică oportună - la inițiativa lui Putin și cu acordul acestuia, bazată pe probleme percepute sau reale cu sănătatea sa, recunoaște Caprile.

Dacă alegerile prezidențiale din 2024 în condițiile legii marțiale nu sunt amânate, ele pot duce la o schimbare la vârf sub masca legalității, aceleași elite rămânând la putere, spune analistul. Dar înlocuirea lui Putin s-ar putea dovedi imposibilă - dacă părțile care luptă pentru putere se blochează reciproc sau dacă în acel moment devine imposibil să continui războiul. În acest caz, sugerează Ana Caprile, prăbușirea ar putea fi urmată de o perioadă de haos incontrolabil cu lideri precum Yevgeny Prigojin și Ramzan Kadîrov.

Al treilea scenariu: dezintegrarea

De acolo, menționează raportul, situația s-ar putea dezvolta în direcții opuse și ar putea duce fie la o schimbare reală a actualului guvern, fie la ascensiunea mișcărilor de extremă dreapta care câștigă putere ca urmare a retoricii militariste.

Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la al treilea scenariu improbabil, dar foarte periculos - prăbușirea Federației Ruse. „O țară cu 85 de părți constitutive și peste 150 de grupuri etnice are un mare potențial de fragmentare parțială, deși nu cred că se va întâmpla prin negocieri între părțile constitutive – mai degrabă va fi o dezintegrare în condițiile unui vid de putere, ", spune Caprile.

Scenariul pentru Ucraina este mai de înțeles, spune expertul. În ciuda războiului și a incertitudinii, se deschide o cale pentru Ucraina: Uniunea Europeană i-a acordat statutul de candidat la aderare. „Nu se știe când va putea adera la UE și cât de complicat va fi, dar spre deosebire de cazul Rusiei, acesta este un scenariu specific”, conchide politologul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”