Tresăririle nocturne, ce le poate cauza și când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare

Tresăririle nocturne, ce le poate cauza și când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare

Aproximativ 70% din populația planetei experimentează, la un moment dat, tresăririle nocturne. Acestea se produc înainte de a adormi și pot apărea la orice vârstă. Cu toate că par inofensive și nu există vreun tratament, dacă sunt însoțite și de alte simptome, se recomandă vizita la medic.

Tresăririle nocturne apar la aproximativ 70% dintre oameni FOTO Arhivă

Începutul somnului poate fi marcat de o senzație de prăbușire, ce se termină cu o tresărire puternică. Sunt oameni care aud zgomote puternice, văd lumini orbitoare simt gâdilături sau au senzația unui electroșoc. Toate aceste experiențe sunt cât se poate de normale, potrivit specialiștilor.

Explicația medicală a tresăririlor nocturne

În termeni medicali, acele tresăriri se numesc „spasme hipnice”. Medicii spun că apar cu aceeași frecvență în rândul bărbaților și al femeilor, indiferent de vârstă.

Se estimează că aproape 70% din populație experimentează spasmele nocturne, la un moment dat. Din punct de vedere medical, smuciturile hipnice sunt clasificate ca un tip de mioclonie, adică o categorie de mișcări musculare rapide, involuntare. Un exemplu clasic de mioclonie este sughitul”, a explicat Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Facultatea de Medicină Keck din Universitatea din California de Sud, pentru CNN.

Înainte de somn, este indusă, în mod natural, paralizia musculaturii membrelor. Cu toate că nu există o explicaţie unanim acceptată în privința cauzelor spasmelor hipnice, una dintre cele mai vehiculate ipoteze este că, dintr-o eroare, creierul confundă începutul de paralizie a membrelor cu un pericol iminent. Din acest motiv, se declanşează o contracţie musculară puternică, ca un avertisment.

Experiența poate fi însoțită de bătăi rapide ale inimii, respirație mai rapidă, transpirație sau un vis viu sau halucinații, potrivit oamenilor de știință.

Când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare

Specialiștii spun că, în general, tresăririle înainte de somn sunt inofensive și nu există vreun tratament care să le prevină. În schimb, smuciturile musculare multiple în timpul zilei, o leziune cauzată de smucituri hipnice, mușcăturile de limbă în timpul somnului sau umezirea patului sunt simptome care necesită o vizită la medic. De asemenea, medicii au explicat și diferența dintre spasmele hipnice și convulsii, întrucât se poate face confuzie între cele două.

Deși pot părea similare, au câteva diferențe cheie: convulsiile sunt un simptom grav, care poate fi rezultatul unei afecțiuni subiacente. Smuciturile hipnice, pe de altă parte, sunt fenomene benigne care nu sunt legate de nicio afecțiune și nu denotă vreo problemă de sănătate., a spus doctorul Dasgupta.

Posibile cauze și metode de prevenție ale tresăririlor nocturne

Deși tresăririle nocturne nu au o cauză concretă, experții sunt de părere că aportul excesiv de cofeină, stresul fizic sau emoțional reprezintă factori care le pot crește frecvența. Doctorul Raj Dasgupta vine cu următoarele sfaturi, ca posibile metode de prevenție :

  • Reducerea aportului de cofeină: consumul de mai puțină cofeină pe tot parcursul zilei poate ajuta la îmbunătățirea calității generale a somnului. Cafeaua ar fi de evitat după-amiaza și seara.
  • Evitarea sau reducerea consumului de alcool: Același lucru este valabil și pentru alcool. Alcoolul poate induce, inițial, o stare de somnolență, însă după ce se metabolizează, tinde să provoace o trezire subită, în mijlocul nopții. Acest lucru va crește oboseala, făcând organismul mai vulnerabil la smucituri hipnice.
  • Meditația înainte de culcare: relaxarea corpului poate ușura tranziția către un somn liniștit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu