Trezoreria SUA afirmă că Vladimir Putin este "corupt" (BBC)

Trezoreria SUA afirmă că Vladimir Putin este "corupt" (BBC)

Un înalt responsabil al Trezoreriei Statelor Unite a afirmat că președintele rus Vladimir Putin este "corupt", într-un reportaj difuzat de BBC luni seară și citat de Reuters și AFP. "Am văzut că și-a îmbogățit prietenii, aliații săi apropiați și i-a marginalizat pe cei pe care nu-i consideră prieteni, folosind resursele statului", a declarat Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu lupta împotriva terorismului, în emisiunea BBC Panorama.

"Fie că aceasta este bogăția energetică a Rusiei sau sunt alte contracte de achiziții publice, el le distribuie celor pe care-i consideră că îl vor servi în detrimentul altora. Pentru mine, acest lucru este exact ceea ce se numește corupție", a adăugat Szubin.

În timp ce contra multor apropiați ai lui Vladimir Putin Washingtonul impune sancțiuni din 2014, este pentru prima dată potrivit BBC când administrația SUA îl acuză pe președintele rus în termeni atât de expliciți.

Szubin nu a dorit sa comenteze un raport secret al CIA menționat de BBC și care, în 2007, a estimat averea lui Putin la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Dar el a subliniat că președintele rus deține o avere secretă "de mai mulți ani".

"El ar primi un salariu de aproximativ 110.000 de dolari pe an. Acest lucru nu se potrivește cu adevărata sa situație financiară și el are o lungă experiență de a masca starea reală a finanțelor sale", a insistat Szubin.

Un purtător de cuvânt al președintelui rus, întrebat de canalul britanic, a declarat că niciuna dintre aceste acuzații nu merită un comentariu "deoarece sunt pură ficțiune".

La rândul său, Putin a spus în mod repetat că citește ce scrie presa internațională despre imensa sa avere, inclusiv că ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din lume, dar el a negat aceste informații ca fiind prostii, amintește Reuters.
   
Informațiile financiare publice despre Putin arată un om cu mijloace modeste. În aprilie, Putin a declarat venituri pe 2014 de 7,65 milioane ruble (119.000 dolari). El a enumerat că deține două modeste apartamente și o parte dintr-un garaj de parcare.

Statele Unite au impus sancțiuni contra unui număr de oameni de afaceri ruși loiali lui Putin, în cadrul eforturilor lor de a pune presiune asupra Rusiei pentru intervenția ei în Ucraina.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”