Tribunalul București: Încă o amânare în dosarul Colectiv din motive procedurale; 4 decembrie, nou termen

Tribunalul București: Încă o amânare în dosarul Colectiv din motive procedurale; 4 decembrie, nou termen

Tribunalul București a amânat din nou, luni, judecarea dosarului Colectiv, în care sunt inculpați fostul primar Cristian Popescu-Piedone și patronii clubului.

Timp de mai multe ore, judecătorul care se ocupă de acest caz, avocații victimelor și doi procurori s-au contrat pe îndeplinrea unor acte de procedură.

Mai întâi, un avocat a cerut ca instanța să trimită o adresă la Tribunalul Militar București, pentru a se cere conexarea dosarului Colectiv cu cel în care sunt judecați pompierii Antonina Radu și George Matei. Procurorii s-au opus, arătând că Parchetul a anticipat faptul că acest dosar va fi tergiversat, astfel încât au "spart" cauza în mai multe dosare.

Judecătorul a respins cererea de conexare, după care s-a trecut la discutarea introducerii în proces a unor părți vătămate, altele decât cele din rechizitoriu.

În final, magistratul a hotărât să amâne procesul pentru data de 4 decembrie, pe motiv că nu au fost citate mai multe părți vătămate din dosar.

Amânarea procesului i-a nemulțumit pe părinții tinerilor decedați în urma incendiului de la Colectiv, unul dintre aceștia, Jean Chelba, declarând că motivele invocate sunt "puerile".

"Cred că o să vorbesc cu toată lumea, cu avocații angajați de părțile vătămate și de părinții copiilor care au decedat. Ori ne punem de acord să mergem toți în aceeași direcție, ori fiecare cum vrea. S-a făcut o nouă amânare din cauza necitării. Se fac din nou liste. De doi ani de zile, avocații nu au reușit să își facă lista cu clienții pe care îi au și acum invocă fel și fel de motive puerile ca să amâne procesul. Eu m-aș fi așteptat ca astăzi să se dea citire rechizitoriului (...) Anul trecut am făcut un pariu cu unul dintre supraviețuitori, că o primă hotărâre se va da până în Anul Nou. O să pierd pariul. Se pare că o să dureze mai mult până la prima sentință. Văd că și judecătorului îi convine, vin sărbătorile de iarnă, toată lumea la cumpărături, nu le mai arde de proces", a spus Jean Chelba.

Tot acum, avocații au anunțat că susțin introducerea statului român în proces în calitate de "garant", pentru a putea fi recuperate daunele care ajung la sute de milioane de euro.

"De două termene ne chinuim să discutăm o cerere de introducere în proces a statului ca garant. Considerăm că numai așa daunele morale și materiale, care vor fi acordate de către instanță părților civile și vătămate, vor putea fi acoperite. Sunt sume de bani exorbitante. Aceste sume de bani nu vor putea fi plătite în solidar doar de către Primăria Sector 4 , ISU și inculpați. Statul este o garanție pentru noi că aceste sume vor fi achitate. În dosarul Colectiv de la Tribunalul București sunt 340 de părți civile, iar suma estimată ca daune se ridică la 280 milioane euro, bani pe care inculpații nu vor putea să-i plătească vreodată", a spus avocata Beatrice Comăniceanu.

Patronii clubului Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu — sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecați Daniela Niță — patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător, și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL și SC Digidream Multimedia SRL".

Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Sectorului 4 al municipiului București. De asemenea, au fost deferite justiției alte trei persoane din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu — șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea — consilier superior, Ramona Sandra Moțoc — referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu.

Potrivit DNA, infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina inculpaților constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa