Tribunalul Bucureşti l-a amendat pe primarul Craiovei pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti pe Legea 544

Tribunalul Bucureşti l-a amendat pe primarul Craiovei pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti pe Legea 544

Tribunalul Bucureşti a decis amendarea edilului Craiovei, Mihail Genoiu, pentru nepunerea în practică a unei decizii a aceleiaşi instanţe prin care era obligat să pună la dispoziţia unei persoane fizice dispoziţiile de primar care nu erau publicate pe site-ul instituţiei.

După ce Primăria Craiova a refuzat comunicarea dispoziţiilor de primar către Petru Becheru, acesta a făcut reclamaţie administrativă, dar şi aceasta a fost refuzată de municipalitate, iar în final a înaintat acţiune în instanţă la Tribunalul Bucureşti, în anul 2018.

"Instanţa mi-a dat dreptate şi a obligat Primăria Craiova să îmi comunice dispoziţiile. Ei au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care s-a judecat în martie. La recurs s-a menţinut sentinţa Tribunalului şi i-a obligat să-mi comunice actele. Sentinţa a devenit definitivă şi, potrivit legii contenciosului, autoritatea are la dispoziţie 30 de zile să ducă de bună voie la îndeplinire obligaţiile stabilite prin hotărâre. Eu am aşteptat nu 30 de zile, ci 3 luni, dată fiind şi situaţia aceasta generată de pandemie. Văzând ulterior că nu comunică acele acte normative cu putere de lege, am făcut cerere de executare la Tribunal şi legea prevede că în astfel de cazuri conducătorul instituţiei este amendat, exact cum s-a şi întâmplat", a declarat, pentru AGERPRES, Petru Becheru.

Acesta a mai afirmat că documentele pe care le-a solicitat sunt dispoziţiile cu caracter normativ emise de primarul municipiului Craiova în perioada 1 ianuarie 2001 - 29 mai 2018 care includ blocare de străzi cu ocazia concertelor sau şantiere, listele de tipuri de documente care se afişează pe site, aprobare de programe de combatere a vectorilor folosind biocide, ordine de aplicare de substanţe biocide pe străzi etc. Aceste dispoziţii reprezintă informaţie de interes public, în sensul definiţiei date de art. 2 lit. b) din legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, primarul Mihail Genoiu a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere până la îndeplinirea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, iar municipalitatea trebuie să plătească reclamantului penalităţi de 100 lei/zi de întârziere.

"Aplică conducătorului Primăriei Municipiului Craiova, primar Genoiu Mihail, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat. Obligă pârâţii Primăria Municipiului Craiova şi UAT Municipiul Craiova să plătească reclamantului penalităţi de 100 lei/zi de întârziere, până la executarea obligaţiei stabilite în titlul executoriu. Obligă pârâţii să plătească reclamantului, în solidar, cheltuieli de judecată în sumă de 35,64 lei", se precizează în hotărârea Tribunalului Bucureşti.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Până în prezent, Primăria Craiova nu a transmis un punct de vedere.

Petru Ioan Becheru este cel mai tânăr preşedinte de asociaţie de proprietari din Craiova, Asociaţia "Romarta" din centrul oraşului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...