Tribunalul Cluj a decis liberarea condiționată a fostului ministru Monica Iacob Ridzi

Tribunalul Cluj a decis liberarea condiționată a fostului ministru Monica Iacob Ridzi

Tribunalul Cluj a decis, miercuri, liberarea condiționată a fostului ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Sentința Tribunalului Cluj confirmă decizia Judecătoriei Gherla și, astfel, Monica Iacob Ridzi poate să părăsească în cursul zilei Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că magistrații au respins contestația DNA față de măsura liberării condiționate, au decis să mențină sentința Judecătoriei Gherla și au dispus punerea în libertate "de îndată" a fostului ministru.

Monica Iacob Ridzi a declarat, în sala de judecată, că se va retrage din viața publică.

"M-am rugat în fiecare zi, la Dumnezeu, să rezist, nu am avut niciun tratament preferențial, am muncit cot la cot cu celelalte deținute la curățenie și servirea mesei și am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist'', a spus aceasta.

La rândul său, avocatul apărării, Tiberiu Ban, a afirmat că Monica Iacob Ridzi a executat 1.010 zile de detenție, adică peste două treimi din pedeapsă, cât e necesar pentru a putea cere liberarea condiționată.

"Are 15 afecțiuni, din care 14 confirmate prin expertiză medico-legală. A avut 25 de recompense, a elaborat o lucrare științifică, a avut o comportare exemplară, nu a fost niciodată sancționată", a mai spus Tiberiu Ban.

Pe 27 octombrie, Judecătoria Gherla a decis că Monica Iacob Ridzi poate fi liberată condiționat din Penitenciarul Gherla, dar procurorii DNA au atacat decizia la instanța superioară.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în luna februarie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

Ea a fost găsită vinovată după ce procurorii DNA au acuzat-o că a plătit, în 2009, câteva servicii fictive unor companii preferențiale, producând Ministerului Turismului un prejudiciu de peste 600.000 de euro.

Avocații săi au arătat în instanță că Monica Iacob Ridzi a avut un comportament exemplar în timpul privării de libertate. În urmă cu un an, ea a jucat, alături de alte șapte deținute, în spectacolul "Selfie", pe scena Teatrului Național din Cluj.

AGERPRES / (AS — autor: Marius Septimiu Avram, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...