Tribunalul Constituțional spaniol a decis că declarația de independență a Cataloniei este nulă și neconstituțională

Tribunalul Constituțional spaniol a decis că declarația de independență a Cataloniei este nulă și neconstituțională

Tribunalul Constituțional spaniol a anulat miercuri declarația unilaterală de independență adoptată pe 27 octombrie de parlamentul regional catalan și a decis de asemenea formularea unui denunț pentru nesupunere civică împotriva lui Carme Forcadell, fosta președintă a acelui legislativ - între timp dizolvat -, precum și a doi dintre adjuncții ei, relatează agențiile AFP și EFE.

'Declarația de independență a fost declarată nulă și neconstituțională', se arată în verdictul Tribunalului Constituțional, care a decis pe 31 octombrie ca măsură preliminară suspendarea declarației de independență.

Carme Forcadell și alți cinci membri ai fostului parlament catalan sunt convocați pentru joi în fața Curții Supreme de Justiție a Spaniei la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv rebeliune și răzvrătire.

Foștii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpați și sunt în prezent în arest, cu excepția unuia singur care a fost eliberat pe cauțiune și care și-a dat demisia din guvern înaintea autoproclamării independenței.

Fostul premier catalan Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autoritățile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiției belgiene, care i-a eliberat condiționat în așteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...