Tribunalul Harghita a dat dreptate ANPC în cazul chipsurilor „Csíki Csipsz”, pe care era inscripţionat „Ţinutul Secuiesc” în loc de „România” la locul de producţie

Tribunalul Harghita a dat dreptate ANPC în cazul chipsurilor „Csíki Csipsz”, pe care era inscripţionat „Ţinutul Secuiesc” în loc de „România” la locul de producţie

ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că Tribunalul Harghita a respins definitiv contestaţia depusă de operatorul economic SC Pityoka Gyar SRL, din localitatea Sânsimion, judeţul Harghita, producător al brandului de chipsuri "Csíki Csipsz”, împotriva măsurii dispuse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, referitoare la oprirea temporară a comercializării produsului până la remedierea etichetării neconforme.

Cu doar o lună în urmă, Judecătoria Miercurea Ciuc dădea aceeaşi soluţie, în primă instanţă, acestei contestaţii.

"Indiferent de naţionalitate, de încărcătură emoţională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greşite trebuie să aparţină trecutului. Sunt convins că putem pune cu mândrie «produs în România» pe fiecare ambalaj fabricat aici. Încurajăm fiecare producător român să îşi găsească locul pe piaţă. Suntem aici să consiliem şi să ajutăm în acest sens”, a declarat Laurenţiu Moldovan, comisar şef adjunct CJPC Harghita.

ANPC a menţionat că, în urma sesizărilor unor consumatori, CJPC Harghita a făcut, la începutul lunii iunie, un control la operatorul economic respectiv şi a constatat neconformitatea etichetelor unora dintre produsele acestuia.

"Astfel la brandul CSIKI CSIPSZ, chipsuri, pufuleţi şi snacksuri – un total de 33 de sortimente, s-a constatat că informaţia privind adresa producătorului era trecută pe ambalaj doar în limba maghiară şi menţiona, în mod eronat, adresa companiei ca fiind în comuna Sânsimion, judeţul Harghita, Tinutul Secuiesc”, a transmis ANPC.

Sursa citată a precizat că la momentul controlului, comisarii harghiteni au aplicat operatorului o amendă contravenţională de 5.000 de lei şi au dispus măsura de oprire temporară de la comercializare până la aducerea etichetelor de produs la conformitate, respectiv traducerea acesteia în limba română şi menţionarea adresei corecte a producătorului pe etichetă.

De asemenea, Tribunalul Harghita a menţionat în recenta sentinţă definitivă împotriva contestării măsurii Protecţiei Consumatorului: ”Cerinţele etichetării produselor comercializate, conform normelor legale, sunt valabile pentru toţi operatorii economici, iar faptul că reclamanta le-a adus la îndeplinire în mod defectuos sau că întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţii, pe care singură şi-a organizat-o, nu poate constitui un temei pentru intervenţia de urgenţă a justiţiei. De altfel, aceste dificultăţi ar putea fi uşor depăşite de apelantă prin simpla aplicare pe produse a unor etichete care să cuprindă toate informaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

3 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

4 „Nu mai vreau să fiu asociată sub nicio formă cu numele sau imaginea lui Liviu Dragnea”

5 „România este țară sigură, în Londra ies fără geantă scumpă. În Italia, a spart geamul la Ferrari ca să ia ceasul de la mână”