Tribunalul Olt a admis solicitarea FJR de a adresa Curţii de Justiţie a UE întrebări privind MCV

Magistraţii Tribunalului Olt au admis, marţi, solicitarea Asociaţiei Forumului Judecătorilor din România privind trimiterea a patru întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi a dispus sesizarea CJUE cu cererea de pronunţare a unei hotărâri preliminare referitoare la întrebările în cauză care vizează MCV şi numirea conducerii Inspecţiei Judiciare (IJ).

Totodată, magistraţii Tribunalului Olt au dispus suspendarea cauzei până când se va pronunţa CJUE şi drept de recurs pe toată durata suspendării.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Olt, aceste dispoziţii au fost stabilite prin încheierea de şedinţă pronunţată marţi în cauza având ca părţi Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Inspecţia Judiciară.

"Admite cererea reclamantei Asociaţia 'Forumul Judecătorilor din România' privind trimiterea a patru întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în temeiul articolului 267 TFUE. Dispune sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu cererea de pronunţare a unei hotărâri preliminare (în procedură accelerată) conţinând următoarele întrebări: 1. Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), (...) trebuie considerat un act adoptat de o instituţie a Uniunii Europene în sensul articolului 267 TFUE care poate fi supus interpretării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene? 2. Conţinutul, caracterul şi întinderea temporală a MCV (...) se circumscriu Tratatului privind adresarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg, la 25 aprilie 2005? Cerinţele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul român? 3. Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligaţiei statelor membre de a stabili măsurile necesare pentru o protecţie juridică efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garanţii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecătorii din România, înlăturând orice risc legat de influenţa politică asupra desfăşurărilor procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspecţiei Judiciare, chiar şi cu titlu provizoriu? 4. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligaţiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate şi în rapoartele din cadrul MCV (...) în cadrul unor proceduri de numire directă de către Guvern a conducerii Inspecţiei Judiciare, chiar şi cu titlu provizoriu?", se menţionează în încheierea de şedinţă.

Cauza, având ca obiect comunicare informaţii de interes public, a fost înregistrată în septembrie 2018 la Tribunalul Olt, unde s-a judecat pe fond. AGERPRES / (AS - autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…