„Triunghiul” care ar putea da fiori axei franco-germane în Europa

„Triunghiul” care ar putea da fiori axei franco-germane în Europa

Premierul Poloniei propune un triunghi format din Polonia, România și Ucraina, după victoria Ucrainei, și acuză că, în mare parte, ”am fost folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice”.

”Acum câţiva ani, această axă de cooperare Nord-Sud ar fi putut să pară ceva ciudat, iar astăzi se pare că este o necesitate. Trebuie să adâncim această cooperare în toate laturile (...). De aceea, în mod foarte puternic, punem accentul pe dezvoltarea infrastructurii chiar în această schemă, Nord-Sud, Via Carpatia, drumul care trebuie să conecteze drumul rutier şi, de asemenea, calea ferată - sunt priorităţile noastre.

De aceea trebuie să aprofundăm nu numai colaborarea noastră ci şi să extindem posibilităţile de colaborare în toate celelalte domenii, cultural, militar şi aşa mai departe.

Iniţiativa celor Trei Mări are o dimensiune foarte ambiţioasă şi vedem că odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale. De aceea, cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi format din Ucraina, România şi Polonia se vor putea în curând, sperăm cât mai curând, după victoria Ucrainei, construi nişte planuri strategice semnificative pe viitor, planurile strategice care vor fi foarte ambiţioase și din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri.Dar vor fi ambiţioase și din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice.

Ani de zile, ţările noastre, o spun în mod direct, au fost folosite de cei din Est şi din Vest.

Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest cu cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de tranziție, de capitalism, erau în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice”, a precizat polonez Mateusz Morawiecki, potrivit DC News care citează Rador.

România și Polonia - cei mai apropiați aliați ai SUA. După întrevederea cu premierul Ciucă, premierul polonez a fost primit și de președintele Klaus Iohannis.

După întrevederea cu președintele României, premierul polonez a declarat că România şi Polonia sunt pilonii Tratatului Nord-Atlantic în această parte a Europei şi a arătat că se doreşte întărirea acestuia prin consolidarea cooperării militare.

Polonia şi România sunt aliaţii cei mai apropiaţi ai SUA. Poate şi Lituania este una dintre puţinele ţări care este atât de pro americană cum sunt Polonia şi România. Suntem pilonii Tratatului Nord-Atlantic în această parte a Europei. Dorim să consolidăm în mod real acest Tratat Nord-Atlantic şi acest lucru se face prin consolidarea cooperării militare. (...) Modernizarea armatei, achiziţii comune în viitor, dar şi exerciţii comune se întâmplă de pe acum şi sunt un semn al cooperării adâncite între România şi Polonia. Avem grijă de relaţiile reciproce şi acestea sunt confirmate prin prezenţa soldaţilor români pe teritoriul Poloniei şi invers", a precizat şeful Executivului de la Varşovia, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Oficialul polonez a punctat că Formatul B9 face ca "ameninţările din partea Rusiei să fie în zadar".

El a arătat că nivelul cooperării între Polonia şi România este excepţional.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro